Preţul petrolului la maximul ultimilor doi ani, pe fondul tensiunilor din Siria

Preţul petrolului a urcat puternic pe piaţa SUA, cu 2%, la 110,5 dolari pe baril, maximul ultimilor doi ani, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, că Rusia va sprijini Siria dacă va fi atacată.

379 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului la maximul ultimilor doi ani, pe fondul tensiunilor din Siria

Preţul petrolului încheie săptămâna la maximul ultimilor doi ani, pe fondul tensiunilor din Siria (Imaggine: Mediafax Foto/AFP)

Putin a afirmat că Rusia ar putea relua livrarea de rachete anti-aeriene avansate S-300 către Siria, dacă Statele Unite vor începe o acţiune împotriva regimului Bashar al-Assad, acuzat de Washington că ar fi utilizat arme chimice împotriva populaţiei, transmite Bloomberg.

Cotaţia barilului de petrol a fost împinsă în sus şi de speculaţiile din piaţă că Rezerva Federală a SUA ar putea limita eventuala reducere a programului de relaxare cantitativă, după o evoluţie sub aşteptări pe piaţa muncii.

"Implicarea Rusiei poate escalada tensiunile, care s-ar putea extinde dincolo de graniţele Siriei. Situaia din Siria este fluidă, iar piaţa este îngrijorată", comentează pentru Bloombeg un analist din Houston.

Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a închis ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în urcare cu 2,16 dolari, la 110,53 dolari pe baril, cea mai ridicată închidere din mai 2011. Pe ansamblul acestei săptămâni, cotaţia a urcat cu 2,7%.

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a avansat cu 86 cenţi, sau 0,7%, la 116,12 dolari pe baril.

Rusia, unul dintre principalii aliaţi ai lui Assad, a trimist o navă amfibie de asalt în estul Mării Mediterane, în apropierea costei Siriei, potrivit agenţiei Interfax.

"Dacă vom ajuta Siria? O vom ajuta. Deja îi sprijinim cu arme şi cooperăm în sfera economică şi cea umanitară", a declarat Putin vineri la Sankt Petersburg, după o discuţie cu preşedintele SUA Barack Obama şi alţi lideri prezenţi la summit-ul G20.

Obama a afirmat, la finalul summit-ului, că există un consens tot mai larg la nivel mondial că Siria trebuie sancţionată pentru utilizarea armelor chimice.

Administraţia americană a solicitat avizul Congresului înainte de a interveni în Siria. Comisia pentru Relaţii Externe din Senat a aprobat miercuri derularea unei operaţini restrânse. Plenul Senatului va dezbate chestiunea luni.

Orientul Mijlociu a generat aproximativ 35% din producţia globală de petrol în primul trimestru al acestui an, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Siria are graniţă cu Irakul, un important producător de petrol, iar Iranul este unul dintre principalii aliaţi ai regimului al-Assad. Irakul şi Iranul generează aproape 20% din producţia de petrol a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici