Preţurile energiei electrice şi gazelor urcă la niveluri record în Europa

Preţul energiei electrice în Europa a urcat miercuri la un nivel record, după ce Rusia a redus fluxul de gaze naturale pe continent, punând presiune pe economia deja fragilă a zoneei, scrie Business Insider.

607 afișări
Imaginea articolului Preţurile energiei electrice şi gazelor urcă la niveluri record în Europa

Preţurile energiei electrice şi gazelor urcă la niveluri record în Europa

În Germania, energia electrică pentru livrarea de anul viitor, preţul de referinţă european, a urcat miercuri la un nivel record de 388 de euro pe megawatt oră - cu peste 400% mai mult decât în anul precedent. Ulterior, preţul şi-a redus uşor creşterile.

Creşterea preţurilor la electricitate a avut loc în timp ce preţurile europene la gazele naturale - care reprezintă un factor de producţie cheie în generarea de energie - au crescut pentru a şasea zi consecutiv, deoarece Rusia şi-a respectat promisiunea de a limita şi mai mult livrările.

Contractele futures de gaze naturale la hub-ul olandez TTF, referinţa europeană, au crescut miercuri cu 2%, la 203,50 euro pe megawatt oră. Prreţul a fost cu peste 26% mai mare decât la închiderea de vineri şi cu aproximativ 780% mai mare decât anul trecut.

Compania rusă Gazprom a declarat luni că va reduce furnizarea de gaze naturale în Germania şi Europa prin conducta Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate, dând vina pe o problemă tehnică la o turbină.

Datele Nord Stream au arătat că fluxurile prin conducta au scăzut la aproximativ 20% din capacitate miercuri dimineaţă.

Anterior, Rusia a redus fluxurile la 40%, guvernele europene acuzându-l pe preşedintele Vladimir Putin că foloseşte gazele naturale ca armă economică ca răspuns la sancţiunile legate de războiul din Ucraina.

Cea mai recentă reducere a livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa va da o lovitură uriaşă economiei regiunii, deja încetinită de inflaţia în creştere şi de costurile mai mari ale împrumuturilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici