Preţurile europene la gaze scad, după întervenţia guvernului în greva din Norvegia

Preţurile europene ale gazelor naturale au scăzut miercuri de la maximele ultimelor patru luni, după ce guvernul norvegian a intervenit pentru a pune capăt unei greve a petrolului şi gazelor care ameninţa să agraveze criza energetică din regiune, scrie CNBC.

5112 afișări
Imaginea articolului Preţurile europene la gaze scad, după întervenţia guvernului în greva din Norvegia

Preţurile europene la gaze scad, după întervenţia guvernului în greva din Norvegia

Preţul gazului pentru luna următoare la la hub-ul olandez TTF, o referinţă europeană pentru tranzacţionarea gazelor naturale, a scăzut cu 2,5%, la 161 de euro (164,6 dolari) pe megawatt-oră. Contractul a urcat pentru scurt timp peste 178 de euro pe megawatt-oră pe fondul intensificării temerilor legate de aprovizionare în sesiunea precedentă, atingând cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie.

Guvernul norvegian a propus marţi târziu un arbitraj salarial pentru a pune capăt grevei lucrătorilor offshore.

Conform legislaţiei norvegiene, guvernul poate interveni în anumite condiţii pentru a forţa părţile implicate într-un conflict de muncă să se adreseze unei comisii care va decide în această privinţă.

Muncitorii din industria petrolieră şi a gazelor offshore au părăsit marţi locurile de muncă. Sindicatul Lederne, care are peste 1.300 de membri, a declanşat greva deoarece inflaţia a depăşit salariile revizuite propuse.

Oprirea a dus la închiderea a trei zăcăminte, iar alte acţiuni de grevă au fost programate în perioada următoare.

Guvernul norvegian a declarat că s-a temut că mai mult de jumătate din exporturile zilnice de gaze ale ţării ar fi fost pierdute până la sfârşitul săptămânii.

Consiliul salarial propus pentru a rezolva disputa dintre sindicatul Lederne şi Asociaţia Norvegiană pentru Petrol şi Gaze înseamnă acum că ambele părţi au fost de acord să pună capăt grevei.

UE, care primeşte aproximativ 40% din gazele sale prin intermediul conductelor ruseşti, încearcă să îşi reducă rapid dependenţa de hidrocarburile ruseşti ca răspuns la atacul asupra Ucrainei.

Gigantul Gazprom este pregătit să închidă temporar, începând de luni, gazoductul Nord Stream 1 - cea mai mare infrastructură de import de gaze din Uniunea Europeană - pentru lucrări anuale de întreţinere. Închiderea a alimentat temerile legate de perturbarea aprovizionării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
europa,
gaze,
grevă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici