Preţurile petrolului scad din cauza crizei din Grecia şi a declinului bursier din China

Preţurile petrolului au continuat să scadă miercuri din cauza temerilor provocate de criza datoriilor din Grecia şi a declinului accentuat al pieţei de capital din China, iar traderii anticipează că tendinţa negativă se va menţine.

442 afișări
Imaginea articolului Preţurile petrolului scad din cauza crizei din Grecia şi a declinului bursier din China

Preţurile petrolului scad din cauza crizei din Grecia şi a declinului bursier din China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Circa 45% dintre companiile chineze listate la bursă au fost suspendate de la tranzacţionare pe fondul scăderii puternice a cotaţiilor, iar compania de stat China Securities Finance Corp, care finanţează achiziţiile de acţiuni, a anunţat că va furniza lichidităţi pentru a reduce panica din piaţă.

Pe piaţa petrolului, contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă pe piaţa londoneză, cu livrare peste o lună, sunt în declin cu 60 de cenţi, la 56,25 dolari pe baril, iar de la începutul săptămânii au coborât cu peste 6%, la cel mai redus nivel atins după luna aprilie.

Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 59 de cenţi, la 51,74 dolari pe baril. Declinul din această săptămână a depăşit 8%.

"Pieţele petrolului au fost lovite de o furtună perfectă de evenimente", potrivit analiştilor băncii Morgan Stanley, potrivit cărora crizele din China şi Grecia ar putea pune în pericol creşterea solidă a cererii din ultima perioadă.

Indicele CSI300 din China a pierdut o treime din valoare, din luna iunie, aceasta fiind cea mai rapidă corecţie consemnată după criza mondială din 2008.

Banca centrală a Chinei a anunţat că va susţine stabilitatea pieţei de capital şi o va proteja de riscurile financiare regionale şi sistemice.

Banca HSBC a redus miercuri estimarea de creştere economică în 2015 pentru Asia, excluzând Japonia, de la 6,5% la 6,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici