Previziuni 2024: O redresare întârziată a creşterii în contextul unei scăderi mai rapide a inflaţiei. Care sunt previziunile pentru România

În previziunile sale intermediare din iarnă, Comisia Europeană revizuieşte creşterea din UE şi din zona euro în sens descendent, după cum urmează: 0,5 % în ambele zone în 2023, 0,9 % în UE şi 0,8 % în zona euro.

1117 afișări
Imaginea articolului Previziuni 2024: O redresare întârziată a creşterii în contextul unei scăderi mai rapide a inflaţiei. Care sunt previziunile pentru România

Previziuni 2024: O redresare întârziată a creşterii în contextul unei scăderi mai rapide a inflaţiei. Care sunt previziunile pentru România

Previziunile economice pentru România

Conform estimărilor, creşterea economică a încetinit la 1,8 % în 2023, o revizuire descendentă de 0,4 puncte procentuale faţă de previziunile din toamnă. Inflaţia ridicată şi creşterea anemică a creditelor private au limitat cererea internă în 2023, în timp ce cererea externă a fost slabă. O creştere puternică a formării brute de capital fix, stimulată de investiţiile finanţate de UE în infrastructuri publice, a compensat încetinirea consumului privat şi scăderea stocurilor, în timp ce contribuţia negativă a exporturilor nete la creştere s-a diminuat. O piaţă a muncii rezilientă şi două creşteri ale salariului minim au atenuat încetinirea veniturilor disponibile reale. După un al treilea trimestru cu rezultate slabe, indicatorii pe termen scurt sugerează că economia şi-a recâştigat o anumită dinamică în ultimele luni ale anului 2023, pe fondul vânzărilor cu amănuntul, al serviciilor şi al sectorului solid al construcţiilor.

Această revigorare şi uşoara îmbunătăţire a anumitor indicatori de percepţie a perspectivelor sunt de bun augur pentru activitatea economică din 2024. Pe baza perspectivelor de intensificare a creşterii creditelor private şi de continuare a creşterii veniturilor disponibile reale, se preconizează că PIB-ul real va creşte cu 2,9 % în 2024 – uşor sub aşteptările din toamnă. Deşi se preconizează accelerarea consumului privat, investiţiile vor rămâne principalul factor care vor contribui la creşterea PIB-ului şi anul acesta. Se estimează că politica monetară va rămâne strictă în 2024 şi se va relaxa doar treptat, pe măsură ce se reduc presiunile inflaţioniste. Conform previziunilor, această relaxare a condiţiilor monetare şi financiare, însoţită de o cerere externă mai puternică, ar urma să ducă la o creştere a PIB-ului real de 3,2 % în 2025 – tot uşor sub previziunile din toamna anului 2023.

Inflaţia IAPC a scăzut la 7 % în luna decembrie a anului trecut, aducând inflaţia globală la 9,7 % în 2023, faţă de 12 % în 2022. Scăderea inflaţiei poate fi atribuită unei încetiniri semnificative a creşterii creditelor private pe fondul unor condiţii monetare stricte, precum şi scăderii preţurilor la energie şi la alimente. Dacă excludem energia şi alimentele, inflaţia a scăzut mai puţin şi s-a menţinut peste inflaţia totală la sfârşitul anului 2023, cu o creştere puternică a preţurilor în sectorul serviciilor şi în cel al produselor nealimentare. Cu excepţia unei scurte pauze la începutul anului 2024, ca urmare a unor creşteri ale impozitelor indirecte, preţurile ar urma să scadă în continuare în perioada analizată în previziuni. Rata medie anuală a inflaţiei IAPC este estimată la 5,8 % în 2024, urmată de o încetinire până la 3,6 % în 2025 – în linii mari neschimbată faţă de previziunile din toamnă. Cu toate acestea, riscurile sunt orientate către un proces deflaţionist mai treptat dacă salariile şi pensiile continuă să crească rapid.

Previziunile economice pentru Uniunea Europeană

Ca urmare a creşterii modeste de anul trecut, economia UE a intrat în 2024 cu un nivel mai redus decât se preconizase. În previziunile sale intermediare din iarnă, Comisia Europeană revizuieşte creşterea din UE şi din zona euro în sens descendent, după cum urmează: 0,5 % în ambele zone în 2023 (faţă de 0,6 %, potrivit previziunilor din toamnă), 0,9 % în UE (faţă de 1,3 %) şi 0,8 % în zona euro (faţă de 1,2 %) în 2024. În 2025, previziunile de creştere a activităţii economice se menţin totuşi la 1,7 % pentru UE şi la 1,5 % pentru zona euro.

Inflaţia ar urma să încetinească mai rapid decât se preconiza în toamnă. Potrivit estimărilor, inflaţia IAPC (indice armonizat al preţurilor de consum) va scădea în UE de la 6,3 % în 2023 la 3,0 % în 2024 şi la 2,5 % în 2025, iar în zona euro, de la 5,4 % în 2023 la 2,7 % în 2024 şi la 2,2 % în 2025.

Creşterea va lua din nou avânt în 2024, după un început de an modest

În 2023, creşterea a fost încetinită de eroziunea puterii de cumpărare a gospodăriilor, de o înăsprire monetară accentuată, de retragerea parţială a sprijinului bugetar şi de scăderea cererii externe. După evitarea, la limită, a unei recesiuni tehnice în a doua jumătate a anului trecut, perspectivele economice ale UE pentru primul trimestru al anului 2024 rămân modeste.

Cu toate acestea, se preconizează că activitatea economică se va accelera totuşi treptat în cursul acestui an. Pe măsură ce inflaţia va continua să scadă, creşterea salariului real şi rezilienţa pieţei forţei de muncă ar trebui să sprijine o redresare a consumului. În pofida scăderii marjelor de profit, se estimează că investiţiile vor beneficia de o relaxare treptată a condiţiilor de creditare şi de implementarea continuă a Mecanismului de redresare şi rezilienţă. În plus, se preconizează o normalizare a schimburilor comerciale cu partenerii străini, după activitatea slabă de anul trecut.

Ritmul creşterii ar urma să se stabilizeze începând din a doua jumătate a anului 2024 până la sfârşitul lui 2025.

O scădere a inflaţiei, mai rapidă decât era de aşteptat

În 2023, inflaţia totală a scăzut mai rapid decât se preconizase, în principal sub efectul reducerii preţurilor la energie. În condiţiile unei stagnări a activităţii, scăderea presiunilor asupra preţurilor s-a resimţit şi în cazul altor bunuri şi servicii în a doua jumătate a anului trecut.

Cifrele mai mici decât era de aşteptat ale inflaţiei din ultimele luni, preţurile de bază mai reduse ale energiei şi dinamica economică mai slabă au adus inflaţia pe o traiectorie descendentă mai abruptă decât se anticipase în previziunile din toamnă. Pe termen scurt, însă, expirarea măsurilor de sprijin din sectorul energetic în toate statele membre şi creşterea costurilor de transport ca urmare a perturbărilor comerţului din Marea Roşie ar urma să exercite unele presiuni ascendente asupra preţurilor, fără a întrerupe procesul de scădere a inflaţiei. Se preconizează că, până la finalul perioadei analizate în previziuni, inflaţia totală se va situa puţin deasupra obiectivului BCE în zona euro şi va fi ceva mai ridicată în UE.

Incertitudine sporită în contextul tensiunilor geopolitice

Previziunile sunt afectate de incertitudine în contextul unor tensiuni geopolitice prelungite şi al riscului de extindere a conflictului din Orientul Mijlociu. Se preconizează că majorarea costurilor de transport ca urmare a perturbărilor comerţului din Marea Roşie va avea doar un impact marginal asupra inflaţiei. Însă este posibil ca agravarea acestor perturbări să conducă la apariţia unor noi blocaje în cadrul lanţurilor de aprovizionare, care ar putea înăbuşi producţia şi ar putea determina creşterea preţurilor.

Pe plan intern, riscurile asupra proiecţiilor de referinţă privind creşterea şi inflaţia depind de eventualitatea ca marjele de profit, creşterea salariilor şi consumul să se situeze peste sau sub aşteptări, precum şi de cât de ridicat va rămâne nivelul ratelor dobânzii şi pentru cât timp. Riscurile legate de schimbările climatice şi frecvenţa tot mai mare a evenimentelor meteorologice extreme continuă, la rândul lor, să reprezinte ameninţări.

Previziunile economice din iarna anului 2024 oferă o actualizare a previziunilor economice din toamna anului 2023, concentrându-se pe evoluţia PIB-ului şi a inflaţiei în toate statele membre ale UE.

Previziunile din iarnă se bazează pe o serie de ipoteze tehnice, întemeiate pe informaţiile disponibile până la data de 29 ianuarie 2024, referitoare la evoluţia cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor şi a preţurilor produselor de bază. Pentru toate celelalte date-sursă, incluzând ipotezele referitoare la politicile publice, aceste previziuni iau în considerare datele disponibile până la 1 februarie, inclusiv.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (primăvara şi toamna) şi două seturi de previziuni intermediare (iarna şi vara). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.

Următoarele previziuni ale Comisiei vor fi previziunile economice din primăvara anului 2024, programate pentru publicare în luna mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici