Previziuni mai bune pentru perspectivele economice ale României

Previziunile experţilor privind perspectivele economice ale României în următoarele şase luni s-au îmbunătăţit în septembrie, însă jumătate dintre analişti nu anticipează ameliorări majore ale condiţiilor din economie în această perioadă, potrivit unui studiu Erste/ZEW.

23 afișări
Imaginea articolului Previziuni mai bune pentru perspectivele economice ale României

Previziuni mai bune pentru perspectivele economice ale României (Imagine: Szilagyi Lorand/Mediafax Foto)

Indicele perspectivelor economiei pentru următoarele şase luni a crescut în septembrie cu 7,8 puncte, la 30 de puncte, după ce s-a îmbunătăţit în august cu 29 de puncte. Indicele reprezintă raportul dintre răspunsurile favorabile şi cele nefavorabile oferite de analiştii intervievaţi.

Jumătate dintre experţii care au participat la sondaj anticipează că situaţia economică din România nu se va schimba în următoarele şase luni, precizează analiştii Erste/ZEW.

În pofida îmbunătăţirii previziunilor privind perspectivele economiei la şase luni, rezultatele studiului continuă să sublinieze condiţiile economice dificile din România.

Indicele situaţiei actuale din economie s-a îmbunătăţit semnificativ în septembrie faţă de august, urcând cu 24,3 puncte, însă a rămas la un nivel profund negativ, respectiv -52,9 puncte.

Totodată, experţii anticipează scăderea inflaţiei şi dobânzilor pe termen scurt în următoarele şase luni, însă părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte evoluţia ratei cursului de schimb. Totuşi, rezultatele sondajului relevă că analiştii înclină către deprecierea leului faţă de euro, indicele relevant coborând la -20,8 puncte, de la 17,7 puncte în august.

Studiul Erste/ZEW a acoperit în septembrie şi piaţa de muncă. Majoritatea experţilor intervievaţi văd cea mai ridicată rată a şomajului în Slovacia, urmată la mare distanţă de România şi Croaţia.

Astfel, 42% dintre analişti anticipează că Slovacia va avea, la finele acestui an, cea mai mare rată a şomajului din Europa Centrală şi de Est, în timp ce numai 14% au înaintat această perspectivă pentru România. Pe de altă parte, alţi 21% dintre cei chestionaţi consideră că România va înregistra cea mai scăzută rată a şomajului din regiune la sfârşitul lui 2009, se arată în studiu.

Erste estimează creşterea ratei şomajului la 7,4% în România până la finele acestui an, respectiv la 9% până la sfârşitul lui 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici