Prima rectificare de buget. Cheltuielile pentru investiţii cresc cu 3,4 miliarde de lei

A fost aprobată prima rectificare a bugetului de stat din acest an, dar şi rectificarea bugetului de asigurări sociale de stat, anunţă ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Cheltuielile pentru investiţii cresc cu 3,4 miliarde de lei.

211 afișări
Imaginea articolului Prima rectificare de buget. Cheltuielile pentru investiţii cresc cu 3,4 miliarde de lei

Prima rectificare de buget. Cheltuielile pentru investiţii cresc cu 3,4 miliarde de lei

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere reală de 3,5% în acest an, faţă de 4,6 % cât a fost la bugetul iniţial şi un PIB în valoare nominală la final de an de 1.372,5 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de 30,4 miliarde lei, din care din economia internă 29,1 miliarde de lei şi 1,3 miliarde de lei din fonduri externe nerambursabile, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează per sold cu peste 33 miliarde de lei, a declarat Câciu.

Cheltuielile pentru investiţii cresc cu 3,4 miliarde de lei, ajungând la 93,1 miliarde lei, în creştere cu 0.1 puncte procentuale de la 6,7% din PIB la 6,8% din PIB.

„Majorarea veniturilor bugetului de stat este influenţată în principal de evoluţia indicatorilor macroeconomici pe anul 2022, a încasărilor la bugetul de stat şi a ultimelor modificări legislative aprobate cu aplicare în anul curent, precum şi de măsurile de îmbunătăţire a colectării, ţinta fiind de 3,5 miliarde de lei pe măsurile de îmbunătăţire a colectării”, spune ministrul.

Potrivit acestuia, se înregistrează plusuri la:

- impozitul pe profit - plus 4 miliarde de lei

- alte impozite - un plus de 126 de milioane de lei

- la Taxa pe Valoarea Adăugată - un plus de 5,54 de miliarde de lei.

La accize există o diminuare pe primul semestru „pe care încercăm să o recuperăm în a 2-a parte a anului, având în vedere intrarea în vigoare şi a ajustării fiscale pe codul fiscal privind accizele la tutun şi la alcool”.

Adrian Câciu a menţionat şi o creştere a veniturilor din alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii cu 18,3 milioane de lei, o creştere a veniturilor din taxe pe utilizarea bunurilor de 920 de milioane de lei şi o creştere a veniturilor nefiscale de 2,5 miliarde de lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici