Principalii factori care vor influenţa performanţa financiară a companiilor imobiliare în 2024

Rezultatele financiare ale companiilor din sectorul imobiliar comercial (spaţii comerciale, centre de afaceri şi birouri, spaţii logistice) vor fi influenţate, în 2024, în principal de riscurile cibernetice, de cerinţele legale pentru combaterea schimbărilor climatice şi de creşterea dobânzilor.

235 afișări
Imaginea articolului Principalii factori care vor influenţa performanţa financiară a companiilor imobiliare în 2024

Principalii factori care vor influenţa performanţa financiară a companiilor imobiliare în 2024

Conform studiului global Deloitte 2024 Commercial Real Estate Outlook, companiile din Europa sunt preocupate, în principal, de aceleaşi riscuri, însă plasează pe locul al doilea instabilitatea politică (în locul reglementărilor legate de climă). Referitor la evoluţia elementelor fundamentale ale pieţei, jucătorii din domeniu se aşteaptă la o înrăutăţire în privinţa costului finanţării (50% dintre companii la nivel global şi 57% în Europa) şi a disponibilităţii capitalului (49%, respectiv 58%).

Pe de altă parte, 44% dintre participanţi (atât global, cât şi în Europa) se aşteaptă la o creştere a activităţii de fuziuni şi achiziţii în piaţa imobiliară în acest an, în principal pentru diversificarea portofoliului de active şi pentru încorporarea de noi competenţe bazate pe tehnologie.

Acest ultim aspect este important în condiţiile în care 61% dintre companiile din întreaga lume şi 59% din Europa susţin că sunt încă parţial dependente de sisteme învechite, dar jumătate se află în proces de modernizare a acestora. 72% dintre participanţii globali la studiu (67% din Europa) sunt într-un stadiu incipient de implementare a unor sisteme pilot bazate pe inteligenţa artificială sau în curs de dezvoltare a unor astfel de soluţii.

Referitor la pregătirea pentru conformarea la reglementările ESG (environmental, social, governance – protecţia mediului, impact social, guvernanţă), 59% dintre companiile participante la nivel global (54% în Europa) spun că încă nu au datele, procesele şi sistemele interne de control pregătite în acest scop. Însă acestea au în vedere, pentru anul 2024, o serie de iniţiative strategice pentru atingerea standardelor de sustenabilitate, cum ar fi investiţiile în dispozitive bazate pe Internet of Things - IoT (45%), în soluţii de evaluare a managementului riscului (44%), dar şi în dotarea clădirilor noi sau a celor reabilitate cu elemente de rezistenţă la schimbările climatice (43%).

„Transformările care au loc în economia globală implică eforturi financiare considerabile din partea companiilor imobiliare, în cel puţin două direcţii majore. Una dintre ele este legată de reglementările care vizează îndeplinirea standardelor de sustenabilitate, care evoluează rapid, atât la nivel global, cât şi în Europa, astfel că investiţiile necesare pentru conformare devin o prioritate. Legislaţia europeană vizează şi România şi, din acest considerent, ne aşteptăm ca jucătorii care activează pe piaţa locală să se confrunte cu cerinţe suplimentare din partea autorităţilor naţionale, legate de respectarea criteriilor ESG, inclusiv în cadrul proceselor de emitere a avizelor sau a autorizaţiilor de construire. Cealaltă direcţie de urmărit este cea care vizează dotarea cu tehnologii de ultimă generaţie pentru dezvoltarea de clădiri inteligente, dar şi pentru implementarea unor soluţii care să ajute la eficientizarea operaţiunilor companiilor care activează în domeniul imobiliar, cum ar fi soluţii pentru gestionarea digitală a proprietăţilor şi a respectării cerinţelor legale pentru portofoliile imobiliare (inclusiv în ceea ce priveşte avizele si autorizaţiile)”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal.

În privinţa oportunităţilor de investiţii considerate cele mai atractive, activele asociate economiei digitale urcă pe primul loc, detronând spaţiile centrale de birouri (care ajung pe locul al zecelea în clasamentul global), iar pe locurile următoare se află clădirile destinate închirierii şi centrele pentru îngrijirea seniorilor.

Studiul a fost efectuat în rândul a 750 de companii cu active de peste 50 de milioane de dolari fiecare, din trei regiuni: Europa, America de Nord şi Asia-Pacific.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici