Producătorii de energie regenerabilă cer Guvernului să renunţe la suspendarea certificatelor verzi

Producătorii de energie regenerabilă din România solicită autorităţilor române să renunţe la supraimpozitarea venitului şi la suspendarea certificatelor verzi, pentru a nu pune în pericol securitatea energetică a ţării.

752 afișări
Imaginea articolului Producătorii de energie regenerabilă cer Guvernului să renunţe la suspendarea certificatelor verzi

Producătorii de energie regenerabilă din România şi-au anunţat solicitările prin intermediul unui comunicat de presă. Ei spun că măsurile luate de autorităţi vor duce la insolvenţe în rândul producătorilor de energie şi la retragerea din funcţiune a unor capacităţi de producţie, cu impact negativ asupra consumatorului final.

Producătorii mai spun că „falimentarea lor este în totală contradicţie cu declaraţia Preşedintelui României conform căreia, pentru a-şi asigura securitatea energetică, este necesar ca ţara noastră să dezvolte accelerat tocmai sectorul energiei regenerabile.”

Concret, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania (PATRES) şi Asociaţia Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) solicită imperios autorităţilor să renunţe, atât la măsura de supra-impozitare cu 80% a venitului realizat de către producătorii de energie electrică, cât şi la măsura de suspendare pentru o perioadă de un an de zile a certificatelor verzi, pentru a nu pune în pericol producţia de energie verde.

De asemenea, asociaţiile solicită Guvernului României „să elaboreze şi să aprobe, de urgenţă, formula de calcul a taxei de 80% care să se aplice la venitul rezultat după deducerea cheltuielilor cu achiziţia de energie prin regularizarea întregii perioade (noiembrie 2021 - martie 2022), ţinând cont şi de costurile reale din piaţa de energie”.

Producătorii nemulţumiţi au notificat autorităţile de la Bucureşti şi de la Bruxelles în privinţa impactului pe care cele două măsuri îl au asupra siguranţei energetice a României şi asupra preţului electricităţii, în contextul în care costul energiei din surse regenerabile este cel mai scăzut în comparaţie cu celelalte surse de energie. În plus, ei anunţă că s-ar putea adresa instanţelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici