Profitul Băncii Transilvania a stagnat în primele şase luni, la 180,2 milioane lei

Banca Transilvania (TLV) a raportat pentru primul semestru un profit net de 180,19 milioane lei (41 milioane euro), nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2% faţă de finalul anului trecut, la 30,12 miliarde lei.

120 afișări
Imaginea articolului Profitul Băncii Transilvania a stagnat în primele şase luni, la 180,2 milioane lei

Profitul Băncii Transilvania a stagnat în primele şase luni, la 180,2 milioane lei (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Pentru primele şase luni din 2012, banca a raportat un profit net de 179,6 milioane lei (40,9 milioane euro), iar în primul trimestru din acest an profitul s-a situat la 84,4 milioane lei (19,2 milioane euro).

Profitul brut a urcat la 209,42 milioane lei (47,68 milioane euro), de la 193,22 milioane lei în primul semestru al anului trecut, potrivit unui comunicat al băncii.

Creşterea activelor cu 2% faţă de finele anului trecut a fost determinată în special de investiţiile în active disponibile pentru vânzare, care s-au majorat cu 19%, la 7,76 miliarde lei.

"Primul semestru a fost pentru Banca Transilvania conform cu estimările noastre de la începutul anului şi suntem încrezători că vom realiza bugetul asumat faţă de acţionari, pentru 2013. Am reuşit să realizăm un profit substanţial, deşi contextul economic rămâne dificil. Vom continua să fim activi pe piaţă, să optimizăm modelul nostru de business şi, în acelaşi timp, să contribuim la revenirea economiei româneşti", a declarat, în comunicat, preşedintele CA al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă.

Veniturile operaţionale ale Băncii Transilvania s-au păstrat la aproximativ acelaşi nivel din primele şase luni ale anului trecut, 733,55 milioane lei.

Cheltuielile operaţionale au crescut însă cu 4%, în special pe fondul costului cu amortizarea noului sistem IT pentru core-banking.

Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare erau de 141,03 milioane lei, faţă de 182,72 milioane lei la 30 iunie 2012. În cadrul acestora, cheltuielile nete cu provizioanele din activitatea de creditare au fost de 140,98 milioane lei, comparativ cu 179,13 milioane lei, la finalul lunii iunie 2012.

Raportul cost/venit era după primele şase luni de 52%, menţinerea acestuia la un nivel rezonabil numărându-se printre priorităţile băncii.

Soldul creditelor se situa la 17,72 miliarde lei după primele şase luni, incluzând creanţele aferente, iar portofoliul de credite este în continuare preponderent în lei. Împrumuturile pentru companii reprezintă 64%, restul revenind persoanelor fizice.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 11,94% din totalul portofoliului de credite al băncii.

Soldul provizioanelor pentru credite a crescut de la 2,11 miliarde lei la finele anului trecut la 2,19 miliarde lei după primul semestru, asigurând un grad de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante de 105,53%.

Depozitele au înregistrat un avans de 4% faţă de sfârşitul lui 2012, la 24,16 miliarde lei.

Raportul credite/resurse atrase şi împrumutate s-a menţinut la 77,30%, iar solvabilitatea băncii este de 11,85% cu profitul inclus, respectiv de 10,92% fără profit inclus.

"Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu 7,52% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul clienţilor activi ai băncii - persoane fizice şi companii a înregistrat, de asemenea, creştere - de la 1,56 milioane de clienţi, la sfârşitul primului semestru al anului trecut, la aproape 1,68 milioane, la finalul primului semestru din acest an", se mai spune în comunicat.

Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri şi Bank of Cyprus, cu 9,9%.

Acţiunile Băncii Transilvania au închis şedinţa de tranzacţionare de miercuri la un preţ de 1,24 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea băncii este de 2,73 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici