Profitul CFR Marfă din acest an, mai mic cu aproape 60 milioane de lei după amânarea concedierilor

Ministerul Transporturilor solicită rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli CFR Marfă din acest an, în varianta revizuită veniturile fiind aceleaşi, respectiv 1,117 miliarde lei, dar cheltuielile mai mari cu 58 milioane lei, din cauza începerii cu întârziere a concedierilor colective.

308 afișări
Imaginea articolului Profitul CFR Marfă din acest an, mai mic cu aproape 60 milioane de lei după amânarea concedierilor

Profitul CFR Marfă din acest an, mai mic cu aproape 60 milioane de lei după amânarea concedierilor (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Bugetul de venituri şi cheltuieli al transportatorului feroviar de marfă pentru acest an, aprobat de Guvern în luna noiembrie a anului trecut, prevede venituri de 1,117 miliarde lei, cheltuieli de 1,035 miliarde lei şi un profit brut de 82 milioane lei.

Documentul prevede cheltuieli cu salariile de 201,1 milioane lei şi cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de personal în valoare de 16,8 milioane lei.

Compania estima că va încheia acest an cu 6.376 de salariaţi, urmând să astfel renunţe la 2.500 de angajaţi, echivalentul a 30% din personal.

În varianta revizuită a bugetului de venituri şi cheltuieli avansată de Transporturi printr-un proiect de HG, veniturile au rămas neschimbate, însă cheltuielile sunt de 1,093 miliarde lei, mai mari cu 58 milioane lei, profitul brut fiind diminuat corespunzător, la 23,69 milioane lei.

În nota de fundamentare a proiectului de modificare, la rubrica "Schimbări preconizate", se precizează: "majorarea cheltuielilor de natură salarială şi a numărului de personal prognozat la finele anului 2014, ca urmare a demarării cu întârziere a procesului de concediere colectivă faţă de data prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat pe anul 2014".

Noua variantă de buget prevede cheltuieli cu salariile de 232,9 milioane lei şi plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de personal de 13,5 milioane lei.

Comparativ, cheltuielile totale cu personalul totalizează în varianta revizuită 353 milioane lei, în vreme ce bugetul în vigoare indică suma de 319 milioane lei.

Potrivit variantei revizuite a bugetului, compania estimează că va încheia anul 2014 cu 6.476 angajaţi, cu 100 peste decât numărul prevăzut în bugetul iniţial.

CFR Marfă a raportat în 2013 venituri de 984,8 milioane lei, pierderi de 262,9 milioane lei şi un număr mediu de 8.696 de salariaţi, conform informaţiilor transmise la Ministerul Finanţelor.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI la o restructurare agresivă a companiei CFR Marfă şi continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic, după ce procedura de cedare a 51% din acţiuni a eşuat anul trecut.

"Cifra concedierilor la CFR Marfă a fost stabilită în noiembrie anul trecut la 2.500 de oameni, trebuia făcută din februarie. Nu s-a făcut. (...) Din păcate, fără aceste concedieri în luna august - şi aşa sunt probleme cu fondul de salarii - rămânem fără fond de salarii. Deci este o problemă foarte mare şi trebuie rezolvată foarte rapid", declara, la jumătatea acestui an, fostul ministru al Transporturilor Dan Şova.

CFR Marfă a început în iulie procedurile de disponibilizare a celor 2.500 de angajaţi, potrivit informaţiilor furnizate la momentul respectiv de reprezentanţii transportatorului feroviar de marfă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici