Profitul Enel în România a scăzut cu 1,5% în primul trimestru, la 64 milioane euro

Profitul Enel în România, calculat înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierilor şi amortizărilor (EBITDA), a scăzut cu 1,5% în primul trimestru, de la 65 de milioane de euro în urmă cu un an la 64 de milioane de euro, potrivit datelor publicate vineri de grupul italian.

206 afișări
Imaginea articolului Profitul Enel în România a scăzut cu 1,5% în primul trimestru, la 64 milioane euro

Profitul Enel în România a scăzut cu 1,5% în primul trimestru, la 64 milioane euro

Compania a obţinut în România un profit înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) în scădere cu 26%, de la 50 de milioane de euro în urmă cu un an la 37 de milioane de euro.

Veniturile au scăzut cu 3,6%, de la 275 milioane de euro în în primul trimestru al anului trecut la 265 milioane de euro.

Enel deţine în România, prin intermediul Enel Green Power, o capacitate netă instalată, regenerabilă, de 534 de megawaţi. Din aceasta, capacitatea netă instalată din surse eoliene este de 498 de megawaţi, iar 36 de megawaţi provin din alte surse.

Nivelul producţiei, obţinută din surse regenerabile, este de 428 de megawaţi. Din acest total, 421 de megawaţi reprezintă producţie de energie eoliană şi 7 megawaţi din alte surse de energie regenerabilă.

Profitul EBITDA obţinut de Enel în Europa de Est, regiune în care mai sunt incluse Rusia, Slovacia şi alte regiuni, a scăzut cu 17,4% în primul trimestru, de la 282 milioane de euro la 233 milioane de euro.

La nivel de grup, profitul EBITDA a urcat cu 0,8%, la 4,023 miliarde de euro, iar veniturile cu 9,8%, la 19,9 miliarde de euro.

Profitul net al grupului Enel a scăzut cu 6,7%, la 810 milioane de euro.

În luna februarie, Enel a suspendat temporar vânzarea activelor din România, întrucât anul trecut a reuşit să îşi reducă gradul de îndatorare, după ce în urmă cu o lună directorul executiv al grupului italian de utilităţi spunea că vânzarea va avea loc în acest an.

CEO-ul grupului italian, Francesco Starace, a anunţat în martie că Enel a renunţat la vânzarea activelor din România, pentru că activitatea de distribuţie se integrează în strategia companiei.

"Din planul nostru de reciclare a capitalului nu mai face parte România, pentru că se integrează în strategia noastră. Nu vrem să vindem reţelele din România", a spus la acea dată Starace, într-o conferinţă în Londra.

Grupul italian are ţinta de a vinde active de 5 miliarde de euro şi de a reinvesti banii în alte activităţi. Suma include 2 miliarde de euro din vânzarea unui activ în Slovacia, a diviziei de energie regenerabilă din SUA şi a diviziei de hidroenergie din Italia. O sumă similară va proveni din vânzarea unor active din Portugalia, în timp ce restul activelor care vor fi "reciclate", cu o valoare de până la un miliard de euro, urmează să fie identificate, a spus directorul general.

Starace spunea la jumătatea lunii ianuarie că grupul va vinde activele din România şi Slovacia în acest an, precizând că grupul a primit deja oferte.

Enel a anunţat în 2014 că vrea să obţină peste 4 miliarde de euro din vânzarea operaţiunilor din România şi Slovacia.

Enel a intrat pe piaţa energetică românească în 2005, când a cumpărat de la stat companiile de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Banat şi Electrica Dobrogea, pentru care a plătit, la pachet, 127,4 milioane de euro.

În 2008, Enel a preluat şi Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, pentru care a plătit statului 432,9 milioane de euro. Toate cele trei companii au fost privatizare prin vânzarea de acţiuni urmată de majorare de capital din partea cumpărătorului.

Enel a plătit direct statului, în luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiunile Electrică Muntenia Sud, iar după o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participaţie de 64,4%. Ulterior, preţul de vânzare a acţiunilor a fost ajustat în urcare cu 38 de milioane euro, astfel că suma plătită statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.

Enel are 2,6 milioane de clienţi în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici