Proiect: Bursa pentru studenţii români de pretutindeni poate fi cumulată cu alte burse

O iniţiativă depusă în Parlament de USR permite cumularea bursei pentru studenţii români de pretutindeni cu bursa de excelenţă olimpică şi cu bursa de performanţă.

288 afișări
Imaginea articolului Proiect: Bursa pentru studenţii români de pretutindeni poate fi cumulată cu alte burse

Proiect: Bursa pentru studenţii români de pretutindeni poate fi cumulată cu alte burse

Studenţii care studiază prin programele alocate românilor de pretutindeni pot primi, în prezent, bursă dacă aleg să studieze în România, dar nu au posibilitatea să o cumuleze cu bursa de excelenţă olimpică sau cu bursa de performanţă. Motivul este simpla absenţă din lege a unei menţiuni exprese privind posibilitatea cumulării, în condiţiile în care pentru alte tipuri de burse această posibilitate este prevăzută clar, susţin reprezentanţii USR.

„Mare parte dintre beneficiarii acestei burse sunt tineri români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi alte ţări vecine nouă în care câştigul mediu este mai mic faţă de cel din România. Practic, statul ajută aceşti tineri să îşi permită studiile în România. Aceasta este teoria. Din păcate, în practică, autorităţile par că au uitat de bursa pentru românii de pretutindeni. Nu există în lege menţiuni care permit cumularea cu alte burse, ceea ce pedepseşte chiar studenţii cu rezultate bune. Proiectul vine să corecteze mai multe omiteri ale statului referitoare la acest tip de bursă”, afirmă senatorul Silvia Dinică, iniţiatorul proiectului.

Proiectul mai prevede că bursa pentru studenţii români de pretutindeni se va acorda lunar, pe tot parcursul anului calendaristic. În acest moment, tinerii nu pot beneficia de aceste burse pe tot parcursul anului, aşa cum beneficiază ceilalţi studenţi în cazul celorlalte tipuri de burse, tot din cauză că nu se menţionează acest lucru expres în lege.

În plus, iniţiativa mai repară o lacună legislativă şi introduce informatica printre ştiinţele exacte pentru care legea prevede că studenţii beneficiază de o suplimentare a fondului de burse, transmite USR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
proiect,
bursă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici