Proiectul de buget pe anul viitor a fost aprobat de Guvern. Ponta spune că scăderile de bugete se explică prin reducerea CAS şi plata titlurilor executorii

Proiectul de buget pe anul viitor a fost aprobat în şedinţa de vineri a Guvernului. Guvernul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor să crească de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzând o alocare de 0,4% pentru cofinanţarea proiectelor UE.

1113 afișări
Imaginea articolului Proiectul de buget pe anul viitor a fost aprobat de Guvern. Ponta spune că scăderile de bugete se explică prin reducerea CAS şi plata titlurilor executorii

Proiectul de buget pe anul viitor a fost aprobat de Guvern

Luni, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta a declarat că PSD propune ca votul în Parlament să fie pe 21 decembrie, o dată cu jurământul lui Klaus Iohannis pentru funcţia de preşedinte.

Ponta spune că scăderile de bugete se explică prin reducerea CAS şi plata titlurilor executorii

Prim-ministrul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor să explice că scăderile de bugete pentru 2015 se explică prin reducerea contribuţiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale şi prin plata titlurilor executorii, fiind firesc să nu se regăsească în buget cheltuielile economisite.

"Acolo unde există - şi vă rog pe toţi miniştri să explicaţi acest lucru, pentru că, până la urmă, e explicaţia noastră să explicăm - acolo unde apar scăderi în diverse bugete, apar din două motive. În primul rând, scăderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplică şi la instituţiile publice, adică şi la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, că plătim mai puţin CAS, nu doar privatul, ci şi instituţia publică, şi, de asemenea, titlurile executorii, hotărârile judecătoreşti pe care le-am plătit şi le plătim în continuare, e normal să nu mai apară în buget", a arătat premierul Ponta, vineri, la începutul şedinţei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015.         

Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

Ponta: Educaţia va primi 3,51% din PIB

Domeniul educaţiei va primi, anul viitor, trei miliarde lei în plus faţă de acest an, reprezentând 3,51% din PIB, a anunţat premierul Victor Ponta, adăugând: "Să dea Dumnezeu să trăim împreună momentul în care vom putea aloca 6% din Produsul Intern Brut !".

Ponta îi cere lui Vâlcov ca bugetul să fie trimis Parlamentului numai pe CD: Suntem în secolul 21

Premierul Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, să elaboreze un proiect care să prevadă că bugetul va fi transmis la Parlament numai în format electronic, metodă specifică perioadei moderne, şi nu cu 40 de copii printate, ca în prezent, conform "regulamentelor învechite".

Înţeleg că se printează toate exemplarele solicitate de către membrii Biroului Permanent şi o să vă rog să facem şi un proiect de lege, să nu mai trimitem în forma asta, ci să trimitem în formă electronică. Suntem în secolul 21 şi faptul că trebuie să printăm 40 sau câte a cerut Parlamentul...", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

Ministrul Vâlcov i-a spus că fiecare parlamentar va primi proiectul de buget pe anul viitor în format electronic, stocat pe un CD, dar membrii biroului permanent trebuie să primească proiectul şi în formă tipărită, conform actualului regulament.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici