Putin sparge frontul UE. Care sunt ţările care sunt gata să plătească în ruble gazul rusesc

Potrivit Financial Times, unele dintre cele mai mari companii energetice europene se pregătesc să folosească un nou sistem de plată în ruble care riscă să slăbească sancţiunile UE şi unitatea blocului european.

24868 afișări
Imaginea articolului Putin sparge frontul UE. Care sunt ţările care sunt gata să plătească în ruble gazul rusesc

Putin sparte frontul UE. Care sunt ţările care sunt gata să plătească în ruble gazul rusesc

Unii operatori de gaze din Germania, Austria, Ungaria şi Slovacia intenţionează să deschidă conturi în ruble la Gazprombank în Elveţia. Printre acestea, ziarul citează Uniper din Düsseldorf şi OMV din Viena.

Potrivit Bloomberg, citând o sursă apropiată Gazprom, „patru cumpărători europeni de gaze au plătit în ruble şi 10 au deschis conturi la Gazprombank”.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, a subliniat că este la latitudinea companiilor individuale care au semnat contracte cu Gazprom să le interpreteze. Dar i-a îndemnat să respecte ceea ce scrie în acte: „Preţurile se convin în euro sau dolari”. Subliniind incorectitudinea mişcării Rusiei, el a adăugat apoi: „Este important să păstrăm unitatea UE în acest sens, aşa cum a spus preşedintele von der Leyen, nu ar trebui să cedem acestui tip de şantaj”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici