Rata anuală a inflaţiei coboară la 8,8% în septembrie

Rata anuală a inflaţiei a coborât în septembrie la 8,8%, după ce în august inflaţia a stagnat la 9,4%, nivel similar cu cel din iulie. Potrivit datelor transmise joi de INS, alimentele s-au scumpit cu 10,3% peste nivelul înregistrat în septembrie 2022, iar serviciile cu 12,1%.

123 afișări
Imaginea articolului Rata anuală a inflaţiei coboară la 8,8% în septembrie

Rata anuală a inflaţiei coboară la 8,8% în septembrie

Dintre alimente, cele mai mari scumpiri an la an au fost la margarină (17,2%), peşte (17,6%), specialităţi de panificaţie (16,5%), în timp ce uleiul s-a ieftinit cu 23,5% şi făina cu 16,26%.

La servicii, cele mai mari creşteri de preţ în septembrie au fost la servicii de apă, canal, salubritate (20,8%) şi bilete de avion (24,3%).

Dintre mărfuri nealimentare, energia termică este mai scumpă cu 23,8% faţă de septembrie 2022, iar detergenţii cu 23,6% şi medicamentele cu 15,16%. Însă energia electrică s-a ieftinit cu 8%.

Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 5,7%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) este 12,6%.

Comparativ cu luna august 2023, indicele preţurilor de consum în luna septembrie 2023 este 100,79%.

Ziarul Financiar scrie că inflaţia anuală a coborât la o singură cifră, ajungând în august la 9,4%, de la 10,25% în iunie, pe fondul decelerării creşterii preţurilor alimentelor şi al continuării descreşterii dinamicii preţurilor energiei, contrabalansate doar parţial ca impact de scumpirea combustibililor şi medicamentelor, conform evaluărilor băncii centrale în cel mai recent raport al BNR privind deciziile de politică monetară.

Iar tendinţa de scădere a inflaţiei este de aşteptat să continue, până la 7,5% în decembrie. „Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până la finele anului 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (august 2023), în principal sub influenţa efectelor de bază şi a corecţiilor descendente ale cotaţiilor unor mărfuri, precum şi în condiţiile recoltei bogate pe plan intern şi ale plafonării temporare a adaosului comercial la produse alimentare de bază”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici