Rata şomajului din Grecia a scăzut în februarie pentru a cincea lună consecutiv

Rata şomajului din Grecia a scăzut în februarie pentru a cincea lună consecutiv, la cel mai redus nivel din mai mult de un an, evoluţie care confirmă că economia elenă iese din recesiunea ultimilor şase ani, relatează Kathimerini.

139 afișări
Imaginea articolului Rata şomajului din Grecia a scăzut în februarie pentru a cincea lună consecutiv

Rata şomajului din Grecia a scăzut în februarie pentru a cincea lună consecutiv (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit datelor publicate joi de biroul pentru statistică ELSTAT, rata şomajului a coborât la 26,5%, de la nivelul revizuit în scădere de 26,6% atins în ianuarie.

Rata şomajului a înregistrat un nivel record de 27,7% în septembrie 2013.

Şomajul este un motiv major de îngrijorare pentru guvernul elen, care vrea să demonstreze că există speranţă, după măsurile drastice de austeritate din ultimii ani şi înainte de alegerile europarlamentare din această lună.

"Datele confirmă tendinţa de stabilizare a şomajului şi faptul că nivelul maxim a fost atins în trimestrul al treilea din 2013", a declarat analistul Nikos Magginas, explicând că şomajul începe să urmeze evoluţia pozitivă a altor indicatori economici, cum ar fi indicele privind industria prelucrătoare şi încrederea în economie.

Rata şomajului din Grecia continuă să fie de două ori mai mare decât media zonei euro, care a atins nivelul de 11,8% în februarie. Indicatorul s-a triplat din 2008, an care a marcat debutul unei contracţii economice de şase ani în Grecia, care a redus PIB-ul cu circa 25%.

Autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali ai ţării anticipează că economia elenă va ieşi din recesiune în acest an şi va înregistra o creştere de 0,6%.

Cei mai afectaţi de şomaj sunt tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Excluzând studenţii şi militarii, 56,9% dintre aceşti tineri nu aveau un loc de muncă în februarie, faţă de 23% la începutul crizei.

Reducerea ratei şomajului va fi un proces de durată. În perioada în care economia Greciei avansa cu 3%-5%, erau create în medie 50.000 de locuri de muncă anual, astfel că absorbirea a circa 1 milion de şomeri creaţi de criză va dura ani de zile, notează Kathimerini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici