Rata şomajului din UE s-a menţinut în aprilie la 9,7%

Rata şomajului din Uniunea Europeană (UE) a stagnat în aprilie, la 9,7%, însă numărul total al şomerilor a urcat cu 25.000, la 23,311 milioane de persoane, potrivit datelor Eurostat.

39 afișări
Imaginea articolului Rata şomajului din UE s-a menţinut în aprilie la 9,7%

Rata şomajului din UE s-a menţinut în aprilie la 9,7% (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Numărul total al şomerilor din UE, din aprilie 2010, este cu 2,4 milioane peste cel din aceaşi lună a anului trecut, menţionează biroul de statistică al Uniunii într-un raport.

Dintre cele 22 de state pentru care Eurostat a avut date comparabile, cele mai mici rate ale şomajului sunt observate la Olanda (4,1%) şi Austria (4,9%). Nivelul cel mai ridicat al indicatorului este înregistrat de Letonia (22,5%) şi Spania (19,7%).

România este prezentă în raport cu date din ultimul trimestru al anului trecut, când rata şomajului era de 7,6%.

În cadrul UE, rata şomajului s-a redus în aprilie, comparativ cu martie, în cinci ţări (Ungaria, Olanda, Germania, Danemarca şi Cehia) şi a stagnat în şapte, celelalte înregistrând creşteri.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, rata a scăzut doar în Germania (de la 7,6% în aprilie 2009 la 7,1% în aprilie 2010), restul statelor consemnând creşteri ale indicatorului. Cele mai mici avansuri le au Luxemburg (de la 5,3% la 5,4%) şi Malta (de la 6,9% la 7%), iar cea mai mare creştere este observată la Letonia (de la 15,4% la 22,5%).

Eurostat menţionează că la nivelul Uniunii, şomajul afecta în aprilie populaţia tânără (cu vârste sub 25 de ani) în proporţie de 20,6%, acelaşi nivel ca în martie, însă peste cel de 19,2% din aprilie 2009. Cea mai scăzută rată a şomajului pentru categoriile de populaţie cu vârste sub 25 de ani este observată la Olanda (8%). Cea mai mare rată este înregistrată de Spania (40,3%).

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunţat că numărul şomerilor a scăzut în luna aprilie cu 27.098, la 738.187 de persoane, rata şomajului coborând de la 8,36% în martie la 8,07%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici