Ratele în lei la creditele în franci elveţieni sunt mai mari cu cel puţin 60% faţă de decembrie 2007

Cei care au luat credite în franci elveţieni în anii trecuţi, atraşi de dobânzile nominale mici afişate de bănci, se văd acum nevoiţi să plătească rate tot mai mari din cauza creşterii cursului la maxime istorice.

174 afișări
Imaginea articolului Ratele în lei la creditele în franci elveţieni sunt mai mari cu cel puţin 60% faţă de decembrie 2007

Ratele în lei la creditele în franci elveţieni sunt mai mari cu cel puţin 60% faţă de decembrie 2007 (Imagine: Mediafax Foto)

Francul este acum cu 28% mai puternic în faţa leului decât la sfârşitul lui 2008 şi cu 57% mai sus faţă de decembrie 2007. Creşterea cursului se vede direct în valoarea ratei lunare când este exprimată în lei, iar pasul alert în care a urcat în 2010 se vede deja în dinamica restanţelor.

Populaţia avea în noiembrie rate restante de echivalentul a 172 mil. euro la creditele în franci elveţieni, suma fiind de şase ori mai mare decât în urmă cu un an, arată cele mai recente date ale BNR.

Aprecierea francului faţă de leu este efectul mişcărilor de pe pieţele externe, unde marii investitori caută acum siguranţa activelor elveţiene. Astfel francul se află la maxime istorice în faţa euro, iar indirect aceasta se reflectă şi în cotaţia faţă de leu. Unii clienţi se gândesc acum să schimbe moneda de împrumut, însă pot avea surprize.

Citeşte mai multe despre creşterea ratelor la creditele în franci elveţieni pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici