Reacţia ministrului Agriculturii după ce Azomureş a anunţat sistarea producţiei: „Suntem preocupaţi de menţinerea producţiei agricole”

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru susţinerea fermierilor şi menţinerea stabilităţii producţiei de produse agricole primare şi produse agroalimentare procesate, după ce Azomureş, unul din cei mai mari producători de îngrăşăminte din ţară, a anunţat oprirea producţiei.

1212 afișări
Imaginea articolului Reacţia ministrului Agriculturii după ce Azomureş a anunţat sistarea producţiei: „Suntem preocupaţi de menţinerea producţiei agricole”

Reacţia ministrului Agriculturii după ce Azomureş a anunţat sistarea producţiei

„Evaluăm impactul economic şi social generat de sistarea temporară a producţiei de fertilizanţi. Suntem preocupaţi de menţinerea producţiei agricole la un nivel care să asigure necesarul de consum la preţuri care să nu afecteze populaţia. Voi propune spre analiză Guvernului măsuri concrete pentru susţinerea fermierilor şi menţinerea stabilităţii producţiei de produse agricole primare şi produse agroalimentare procesate”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

În comunicatul de presă nu sunt menţionate măsurile, iar la solicitarea Ziarului Financiar, reprezentanţii departamentului de comunicare din cadrul ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au spus că vor reveni în curând cu aceste informaţii.

Între timp, Chesnoiu a pus o echipă de specialişti să lucreze la identificarea unor soluţii viabile ce pot fi implementate imediat pentru a preveni scăderea producţiei agricole şi a limita efectele în evoluţia preţurilor produselor agricole primare din recolta anului viitor. Acest lucru are loc în contextul în care Azomureş este producătorul de îngrăşăminte pe bază de azot care asigură 50% din fertilizanţii necesari agriculturii româneşti, iar scăderea producţiei de îngrăşăminte ar putea creşte riscul reducerii producţiei de anului viitor cu până la 30%, ceea ce ar însemna o recoltă de cereale de circa 24-25 mil. tone, faţă de 31 mil. tone, cât sunt estimările pentru anul agricol 2021.

Azomureş, cu afaceri de 1,8 mld. lei în 2020, a anunţat că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici