Reding cere statelor UE să verifice serviciile de garanţie pentru produsele Apple

Comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding a cerut statelor UE să verifice dacă firmele care vând produse Apple informează clienţii că au dreptul la o perioadă de garanţie de minimum doi ani, cu un an mai mult faţă de garanţia oferită de producător şi promovată în spoturile publicitare.

88 afișări
Imaginea articolului Reding cere statelor UE să verifice serviciile de garanţie pentru produsele Apple

Reding cere statelor UE să verifice serviciile de garanţie pentru produsele Apple (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reding a transmis autorităţilor competente din statele membre o scrisoare în care le cere să verifice dacă există retaileri care nu-şi informează clienţii că au dreptul la o perioadă de garanţie de minimul doi ani pentru produse precum iPhone şi iPad, potrivit Bloomberg.

"Apple arată în reclame că produsele vin cu o garanţie de un an din partea producătorului, însă nu indică clar faptul că clienţii au dreptul, în mod automat şi fără costuri suplimentare, la o perioadă de garanţie de minimum doi ani, în conformitate cu legislaţia UE. Sunt practici inacceptabile de marketing", a afirmat Reding în scrisoare.

Autoritatea italiană pentru concurenţă a sancţionat Apple în luna decembrie cu o amendă de 900.000 euro deoarece compania a dezinformat publicul prin spoturi publicitare care promovau o perioadă de garanţie de un an din partea producătorului, cu posibilitate de prelungire prin achiziţionarea unui serviciu separat.

Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al Apple Alan Hely a refuzat să comenteze informaţiile, făcând referire la pagina privind garanţia de pe site-ul companiei.

Potrivit informaţiilor furnizate de Apple, legislaţia UE de protecţia consumatorilor acoperă remedierea defecţiunilor produsului la momentul livrării, în timp ce garanţia de un an oferită de Apple sau garanţia extinsă ce poate fi cumpărată separat se referă la probleme care apar după ce un produs intră în posesia clientului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici