Rezervele BNR au urcat în ianuarie la 32,68 miliarde euro, după virarea tranşei FMI

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut în ianuarie cu 257 milioane de euro la 32,68 miliarde euro, în contextul virării unei tranşe de circa 900 de milioane de euro de către FMI, reise din datele publicate marţi de banca centrală.

21 afișări
Imaginea articolului Rezervele BNR au urcat în ianuarie la 32,68 miliarde euro, după virarea tranşei FMI

Rezervele BNR au urcat în ianuarie la 32,68 miliarde euro, după virarea tranşei FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În luna noiembrie 2010, rezervele valutare au atins un nivel record de 32,8 miliarde de euro. Rezervele valutare ale BNR au atins pe parcursul anului trecut cinci niveluri record, în condiţiile în care au existat intrări de peste 6 miliarde de euro numai de la instituţiile financiare internaţionale.

Potrivit BNR, în cursul lunii ianuarie au avut loc intrări de 1,77 miliarde de euro, reprezentând tranşa a şaptea aferentă acordului stand-by, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Totodată, ieşirile au totalizat 1,51 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, precum şi deprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de euro cu impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar valoarea acesteia a fost de 3,258 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la finele lunii ianuarie au fost de 35,947 miliarde de euro, în scădere uşoară de la 35,95 miliarde euro la finele anului trecut.

Plăţile scadente în luna februarie 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 163,08 milioane euro.

România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.





Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici