Rezervele la BNR ating un nou record după virarea tranşei a doua de la FMI

Rezervele valutare la BNR au crescut în septembrie cu 596 milioane de euro, la un nou nivel record, de 28,339 miliarde euro, în contextul unor intrări de 2,57 miliarde euro, din care circa 1,85 miliarde de euro reprezintă banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by semnat cu FMI.

16 afișări
Imaginea articolului Rezervele la BNR ating un nou record după virarea tranşei a doua de la FMI

Rezervele la BNR ating un nou record după virarea tranşei a doua de la FMI (Imagine; Cristi Movilă/Mediafax Foto)

Rezervele la BNR au atins în septembrie pentru a treia lună consecutivă un nivel record, după ce în august s-au situat la 27,74 miliarde euro, în urcare de la 27,326 miliarde euro la finele lunii iulie.

În cursul lunii septembrie au avut loc intrări de 2,577 miliarde de euro, reprezentând tranşa a doua aferentă acordului stand-by cu FMI, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, creşterea cotei aferente României prin alocarea de DST efectuată de FMI, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

Fondul Monetar Internaţional a virat, pe 23 septembrie, banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by, respectiv echivalentul a 1,85 miliarde de euro, din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR. Suma destinată acoperirii deficitului bugetar a fost virată în dolari, echivalentul a 859 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), respectiv 1,359 miliarde dolari.

Pe de altă parte, ieşirile de la rezerva la BNR au însumat în septembrie 1,981 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, plăţi din contul Comisiei Europene, impactul deprecierii dolarului american faţă de euro, amplificat de ponderea mare a dolarului în structura valutară a rezervelor şi altele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici