Risc de declin economic la nivel global, din cauza scumpirii ţiţeiului şi alimentelor

Economia mondială este caracterizată de instabilitate şi riscuri de declin, cauzate inclusiv de o creştere puternică a preţurilor petrolului şi alimentelor, se arată într-o declaraţie a liderilor G8, emisă marţi.

21 afișări
Imaginea articolului Risc de declin economic la nivel global, din cauza scumpirii ţiţeiului şi alimentelor

Risc de declin economic la nivel global, din cauza scumpirii ţiţeiului şi alimentelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totodată, liderii celor mai industrializate opt state ale lumii au sugerat Chinei să permită aprecierea cursului valutar strâns controlat al yuanului, pentru a ajuta la reducerea dezechilibrului financiar la nivel global.

"În unele economii emergente, cu excedente de cont curent mari şi în creştere, este necesar să fie modificate cursurile de schimb valutar, pentru a obţine ajustările necesare", se arată în declaraţia comună a oficialilor.

Includerea cuvântului "unele" în declaraţia liderilor schimbă comunicatul de la summit-ul de anul trecut, care s-a referit la toate economiile emergente.

Oficialii nu au numit alte valute, însă s-au angajat să promoveze "o ajustare treptată a dezechilibrelor globale prin gestionare macroeconomică solidă şi politici structurale".

Liderii au mai spus că sunt încrezători în rezistenţa propriilor economii şi în perspectivele de creştere globală. Grupul este format din Japonia, Marea Britanie, Canada, Germania, Franţa, Italia, Rusia şi Statele Unite ale Americii.

Pieţele emergente, în particular, continuă să crească puternic, mai notează declaraţia.

"Cu toate acestea, economia lumii este caracterizată de instabilitate, iar riscurile de declin persistă. Printre altele, ne exprimăm hotărât îngrijorarea în legătură cu aprecierea preţurilor la mărfuri, în special petrol şi alimente, deoarece acest factor reprezintă o ameninţare serioasă a creşterii stabile la nivel global, cu implicaţii serioase pentru statele vulnerabile şi cresc presiunea inflaţionistă în întreaga lume", explică liderii G8.

Petrolul se tranzacţionează în prezent în jurul nivelului de 142-143 dolari pe baril, după un avans istoric, care a propulsat cotaţiile la recordul de 145,85 dolari pe baril atins joi, cu circa 50% peste preţurile de la începutul acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici