România a avut în ianuarie cea mai mare inflaţie lunară din UE

România a înregistrat în ianuarie cea mai mare creştere a preţurilor de consum din Uniunea Europeană (UE), de 1,7%, faţă de decembrie 2009, indicatorul pentru întregul bloc comunitar scăzând cu 0,5%, potrivit datelor Eurostat.

22 afișări
Imaginea articolului România a avut în ianuarie cea mai mare inflaţie lunară din UE

România a avut în ianuarie cea mai mare inflaţie lunară din UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dintre statele UE, 16 au raportat diminuarea preţurilor de consum în ianuarie, faţă de decembrie. Cele mai mari creşteri, exceptând România, au avut Ungaria (1,5%), şi Lituania şi Cehia (1,2%). Italia (-1,5%), Belgia şi Cipru (-1,4%) şi Spania (-1,1%) au înregistrat cele mai accentuate scăderi.

În ceea ce priveşte creşterea ratei anuale a inflaţiei din ianuarie, România se plasează pe locul doi în UE, cu un ritm de 5,2%, inferior doar celui din Ungaria, de 6,2%. Media blocului comunitar este de 1,7%.

În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii din Uniune, preţurile de consum au scăzut în ianuarie, faţă de decembrie, cu 0,8%. În ritm anual, inflaţia a urcat cu 1%.

Potrivit INS, inflaţia lunară a crescut de la 0,3% în decembrie 2009 la 1,68% în luna ianuarie, cel mai ridicat nivel înregistrat după aprilie 2005, din cauza majorării preţurilor la tutun, ţigări, combustibili şi energie electrică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici