România a depășit criza obligațiunilor și atrage miliarde de pe piețele externe
După o perioadă marcată de instabilitate politică și presiuni fiscale, România intră pe un trend de redresare financiară, depășind criza obligațiunilor . Potrivit șefului Trezoreriei, Ștefan Nanu, citat de Bloomberg, scăderea costurilor de împrumut și cererea crescută din partea investitorilor internaționali indică o schimbare profundă în percepția pieței.
„În luna mai, deși sunt optimist de obicei, eram foarte îngrijorat. Nu știam cum aveam să ne atingem obiectivele. Din fericire, am asistat acum la o schimbare radicală”, a declarat joi oficialul Trezoreriei, responsabil cu datoria publică națională.
Cerere record pentru obligațiunile României
Redresarea a permis României să revină pe piețele externe pentru a treia oară în acest an, vânzând obligațiuni în dolari și euro în valoare totală de 5,6 miliarde de dolari. Însă cererea pentru obligațiuni românești a fost uriașă, depășind 10 miliarde de dolari, deși statul căuta să împrumute doar 5,6 miliarde, dovadă clară că piețele consideră România mai puțin riscantă.
În paralel, randamentul obligațiunilor românești cu scadența în 2030, denominate în euro, a scăzut de la aproape 6% în mai la aproximativ 4,5%, semn că investitorii cer acum o primă de risc mai mică. Și pe piața internă, statul a reușit să vândă mai multe obligațiuni decât planificase inițial, depășindu-și obiectivele lunare.
Cursul s-a stabilizat în jurul a 5,07 lei/euro după ce a fost lăsat liber
Cursul de schimb dă semne de stabilitate, de asemenea: leul a rămas constant în jur de 5,07 pentru un euro, după ce Banca Națională a încetat intervențiile care mențineau cursul sub pragul de 5 lei.
Guvernul actual a contribuit la această schimbare de percepție prin măsurile de consolidare fiscală, însoțite de victoria politică a candidatului centrist, care a adus un plus de încredere în direcția economică a țării, apreciază analiștii sursei citate.