România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

România a înergistrat în luna mai cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (UE), de 5,9%, de 8,4 ori mai mare decât media de 0,7% calculată la nivelul celor 27 de state membre, potrivit datelor prezentate marţi de Biroul de Statistică al UE, Eurostat.

16 afișări
Imaginea articolului România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE (Imagine: Mediafax Foto)

Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost consemnate, în mai, în Irlanda (-1,7%), Portugalia (-1,2%), Spania şi Luxemburg (-0,9% fiecare).

România a fost urmată, în clasament, de Lituania şi Letonia, cu rate anuale ale inflaţiei de 4,9%, respectiv 4,4%, se arată într-un comunicat al Eurostat.

În zona euro, indicatorul s-a plasat la nivelul zero, după două luni consecutive de 0,6%, cu mult sub ţinta Băncii Centrale Europene, care doreşte stabilizarea ratei anuale a inflaţiei sub, însă aproape de 2%.

UE a înregistrat o rată anuală medie a inflaţiei de 4% în mai 2008, iar în zona euro indicatorul s-a plasat, în aceeaşi perioadă, la 3,7%.

În ceea ce priveşte rata medie a inflaţiei pe 12 luni, calculată la nivelul lunii mai comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, România se plasează pe poziţia a patra în UE, cu 7,2%.

Cele mai ridicate rate medii pe 12 luni ale inflaţiei au fost înregistrate în Letonia (11,2%), Lituania (9,3%) şi Bulgaria (8,3%), la polul opus situându-se Portugalia (1,3%), Irlanda (1,5%) şi Germania (1,8%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici