România a primit 1,6 miliarde euro de la UE şi a participat cu 930 milioane euro, în 2007

România a accesat anul trecut fonduri europene de 1,602 miliarde euro, din care 315,4 milioane euro au fost compensaţii, şi a avut o contribuţie la bugetul Uniunii de 930,9 milioane euro, informează raportul financiar al UE, prezentat vineri.

65 afișări
Imaginea articolului România a primit 1,6 miliarde euro de la UE şi a participat cu 930 milioane euro, în 2007

România a primit 1,6 miliarde euro de la UE şi a participat cu 930 milioane euro, în 2007

Uniunea Europeană a plătit compensaţii totale de 444,6 milioane euro în 2007.

Din totalul cheltuielilor, de 114 miliarde euro, la nivelul Uniunii, 44 miliarde (38,4%) au fost alocaţi dezvoltării durabile, România primind 451 milioane euro în acest domeniu, arată raportul prezentat de comisarul european pentru Planificare Financiară şi Buget, Dalia Grybauskaitė.

Pentru agricultură şi dezvoltare rurală, UE a alocat 54,648 miliarde euro, iar România a beneficiat de fonduri în valoare de 23,9 milioane euro, exclusiv pentru agricultură.

Franţa a accesat cele mai multe fonduri (peste 10 miliarde euro), fiind urmată de Spania şi Germania, fiecare cu câte 7 miliarde euro, Marea Britanie şi Italia cu câte 6 miliarde şi Polonia cu 3,1 miliarde. Între statele zonei euro doar Irlanda şi Finlanda au cheltuit toate fondurile alocate pentru acest domeniu.

Pentru sectorul "cetăţenie, libertate, securitate şi justiţie", bugetul Uniunii Europene a fost de1,049 miliarde euro, României fiindu-i alocate 4,3 milioane euro.

Pentr sectorul administraţiei România a primit 18,8 milioane euro, la un buget total al UE de 6,805 miliarde euro.

În 2007 bugetul UE a urcat cu 8 miliarde euro (6,9%), rămânând la 0,93% din VNB (Venitul Naţional Brut, însemnând PIB plus venituri rezultate din relaţia unui stat cu alte ţări, dobânzi sau dividende, minus datoriile plătite), la fel ca în 2006, creşterea nominală fiind datorată aderării României şi Bulgariei, informează raportul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici