România ar putea fi reclamată de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie dacă nu liberalizează energia şi gazele

Comisia Europeană (CE) a trimis luni României avize motivate privind încălcarea directivelor UE referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale, şi ar putea transmite cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.

258 afișări
Imaginea articolului România ar putea fi reclamată de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie dacă nu liberalizează energia şi gazele

România ar putea fi reclamată de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie dacă nu liberalizează energia şi gazele (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Comisia a trimis astăzi 15 avize motivate celor 8 state membre pentru a le îndemna să-şi respecte obligaţia juridică. Statele membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde. Dacă statele membre nu se conformează, Comisia poate deferi cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene", se arată într-un comunicat transmis luni de CE.

Directivele privind energia electrică şi gazele trebuiau transpuse în legislaţia naţională de către statele membre până la 3 martie 2011, se spune în comunicat.

Până în prezent, România, Bulgaria, Cipru, Spania, Luxemburg, Olanda şi Slovacia nu au informat Comisia referitor la adoptarea măsurilor de transpunere a celor două directive, iar Estonia nu a informat CE referitor la directiva privind gazele naturale.

Şeful misiunii CE în România, Istvan Szekely, a declarat la 5 februarie la Bucureşti că perioada în care se va efectua liberalizarea treptată a preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în intervalul 2013-2017. Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate ar trebui eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013.

La rândul său, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013 şi se va încheia în 2017.

Franks a mai spus că procesul de liberalizare a preţului la gaze ar trebui să înceapă gradual din 2013.

Întrebat despre calendarul scumpirilor la gaze, Franks a firmat că foaia de parcurs va fi stabilită pe baza discuţiilor din aprilie, când va avea loc următoarea evaluare a acordului preventiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici