- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România ar putea fi reclamată de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie dacă nu liberalizează energia şi gazele
Comisia Europeană (CE) a trimis luni României avize motivate privind încălcarea directivelor UE referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale, şi ar putea transmite cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.
România ar putea fi reclamată de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie dacă nu liberalizează energia şi gazele (Imagine: Mediafax foto/AFP)
"Comisia a trimis astăzi 15 avize motivate celor 8 state membre pentru a le îndemna să-şi respecte obligaţia juridică. Statele membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde. Dacă statele membre nu se conformează, Comisia poate deferi cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene", se arată într-un comunicat transmis luni de CE.
Directivele privind energia electrică şi gazele trebuiau transpuse în legislaţia naţională de către statele membre până la 3 martie 2011, se spune în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
NATO nu va intercepta rachete şi drone deasupra Ucrainei. Secretarul adjunct de presă al Pentagonului: Un atac asupra României sau Poloniei ar schimba natura implicării SUA
-
Octombrie 2024 aduce căldură neobişnuită şi ploi în România
-
Operaţiune împotriva unei bande neo-naziste din Los Angeles: 68 de arestări, zvastici, arme şi droguri. Cine sunt „Peckerwoods”
-
Statele UE sunt pregătite să aprobe tarife suplimentare pentru maşinile electrice din China
Până în prezent, România, Bulgaria, Cipru, Spania, Luxemburg, Olanda şi Slovacia nu au informat Comisia referitor la adoptarea măsurilor de transpunere a celor două directive, iar Estonia nu a informat CE referitor la directiva privind gazele naturale.
Şeful misiunii CE în România, Istvan Szekely, a declarat la 5 februarie la Bucureşti că perioada în care se va efectua liberalizarea treptată a preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în intervalul 2013-2017. Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate ar trebui eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013.
La rândul său, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013 şi se va încheia în 2017.
Franks a mai spus că procesul de liberalizare a preţului la gaze ar trebui să înceapă gradual din 2013.
Întrebat despre calendarul scumpirilor la gaze, Franks a firmat că foaia de parcurs va fi stabilită pe baza discuţiilor din aprilie, când va avea loc următoarea evaluare a acordului preventiv.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO