România ar trebui să împrumute peste 10 mld. euro

România ar putea încheia până la finele lunii aprilie o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), cu aplicare şi în 2010, iar pachetul de finanţare de la UE şi celelalte instituţii financiare internaţionale ar trebui să depăşească 10 miliarde de euro, consideră analiştii.

13 afișări
Imaginea articolului România ar trebui să împrumute peste 10 mld. euro

România ar trebui să împrumute peste 10 mld. euro

O delegaţie a FMI va efectua o vizită la Bucureşti, în perioada 11-25 martie, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale.

Discuţiile preliminare care au avut la Washington, săptămâna trecută, au fost productive şi FMI rămâne în dialog strâns cu autorităţile române şi Uniunea Europeană pentru a evalua soluţiile adecvate, inclusiv un posibil sprijin tehnic şi financiar, a anunţat, luni, Fondul.

"Negocierile nu se vor încheia foarte repede. Procesul se va derula una - două luni. Probabil în cursul lunii aprilie vom avea un acord, dar nu va fi ca în cazul Ungariei, se va urma aproape procedura standard", a declarat economistul ING Bank România Nicolaie Chidesciuc.

El a arătat că un acord cu FMI va cuprinde şi anul 2010, sau cel puţin prima parte a acestuia, în condiţiile în care cel mai probabil înţelegerea va viza o perioadă mai mare de 12 luni.

Chidesciuc spune că pachetul de finanţare ar putea reprezenta o linie de finanţare totală de 10 miliarde euro.

"Cu cât mai mult, cu atât mai bine, pentru că vremurile sunt incerte. Dacă va fi o înrăutăţire la nivel mondial, România trebuie să se asigure. Nu eşti obligat să tragi tot, dar trebuie să plăteşti costul unei poliţe", a conchis economistul ING.

O valoarea chiar mai mare anticipează economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, care crede că o finanţare confortabilă ar reprezenta 12-13 miliarde euro.

El vede posibilă încheierea acordului până la finele lunii aprilie doar dacă cele două părţi ajung la un consens privind principiile de construcţie bugetară şi măsurile de urmat.

"Cred că o primă condiţie, de bun simţ, ar fi reducerea drastică a cheltuielilor. După părerea mea, creşterea de taxe nu este viabilă. Reducerea masivă de cheltuieli ar putea să însemne chiar concedieri din administraţia publică", a spus Dumitru.

Potrivit economistului Raiffeisen, un acord cu FMI se va derula până la finele lui 2010.

Economistul şef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, nu exclude ca un acord exclusiv de monitorizare cu FMI (fără componentă financiară) să se întindă pe o perioadă de trei ani.

"Cred că România poate gestiona situaţia cu 5 -7 miliarde de euro, şi, probabil, în pachetul de sprijin componenta financiară va fi susţinută de instituţiile financiare europene, urmând ca alte instituţii financiare internaţionale, precum FMI şi Banca Mondială să gireze acest pachet prin componenta de monitorizare", a afirmat Libocor.

La polul opus se găseşte economistul RBS Cătălina Constantinescu, care crede că România ar avea nevoie de finanţări de 15 miliarde euro, deşi recunoaşte că orice sumă peste 10 miliarde euro limitează semnificativ presiunile pe curs şi probleme financiare.

"Cred că scenariul actual de venituri bugetare este foarte optimist. Cel mai periculos este că sunt ajustabile atât cheltuielile curente cât şi cele de investiţii", a spus Constantinescu.

Citeşte şi

FMI vine la Bucureşti pentru a discuta un acord

Băsescu: România are nevoie de un împrumut extern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici