România are 18 terminale POS la mia de locuitori, jumătate faţă de media europeană

România are aproape 18 terminale POS la mia de locuitori, faţă de media europeană de 36 de terminale, conform datelor BCE prezentate marţi în cadrul conferinţei de lansare a campaniei „Acceptă plata cu cardul” derulată de APERO şi ANAF.

204 afișări
Imaginea articolului România are 18 terminale POS la mia de locuitori, jumătate faţă de media europeană

România are 18 terminale POS la mia de locuitori, jumătate faţă de media europeană

Asociaţia Plăţilor Electronice din România (APERO) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), cu sprijinul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), au lansat marţi campania de infromare „Acceptă plata cu cradul”.

Conform legii, persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, amenzile pentru neconformare fiind între 20.000 şi 50.000 lei.

„Acceptarea plăţii cu cardul face parte din procesul de modernizare şi digitalizare a economiei româneşti şi credem că este nevoie de un efort susţinut al autorităţilor, împreună cu asociaţiile de profil şi organizaţiile patronale, de a comunica beneficiile acestui tip de plată înainte de a verifica nivelul de conformare. De informarea corectă a contribuabilului depinde succesul implementării prevederilor legale”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş, preşedintele ANAF.

Campania de informare se va desfăşura pe o perioadă de câteva luni şi va consta în distribuirea de afişe şi flyere de informare în structurile subordonate ANAF din toată ţara, materiale de informare disponibile pe paginile web şi postări pe reţelele sociale ale ANAF, APERO şi CNIPMMR, precum şi mesaje trimise sutelor de mii de IMM-uri care fac parte din patronatele membre CNIPMMR.

„Acceptarea plăţii cu cardul este o necesitate la ora actuală pentru firmele care vor să se dezvolte şi să răspundă cererii în creştere din partea clienţilor de a plăti prin metode digitale. Reducerea costurilor cu administrarea numerarului, transferul banilor în timp real, plata cu cardul direct pe factura digitală sunt beneficii reale şi imediate pentru comercianţii şi furnizorii de servicii care adoptă mijloace moderne de plată. În plus, costurile acceptării plăţilor digitale sunt aproape nule, având în vedere apariţia tehnologiei care permite transformarea telefoanelor mobile şi a tabletelor în terminale de plată,” a declarat Răzvan Faer, preşedintele APERO.

Conform datelor BNR, numărul de terminale de plată (POS) se situa la peste 332.000 la mijlocul anului trecut, în creştere cu 22% faţă de perioada similară a anului precedent, iar numărul de carduri în circulaţie era de 20,2 milioane. România are aproape 18 terminale la mia de locuitori faţă de media europeană de 36 de terminale, conform datelor BCE, prin urmare are nevoie să dezvolte în continuare infrastructura de plăţi electronice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici