România, locul cinci în UE după corecţia PIB din primul trimestru

România se plasează pe poziţia a cincea în UE după scăderea de 6,4% a Produsului Intern Brut (PIB) din primul trimestru faţă de perioada similară a anului trecut şi pe locul opt în funcţie de declinul de 2,6% comparativ cu ultimele trei luni din 2008, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat.

31 afișări
Imaginea articolului România, locul cinci în UE după corecţia PIB din primul trimestru

România, locul cinci în UE după corecţia PIB din primul trimestru

Biroul de statistică al blocului comunitar a calculat o scădere economică de 4,4% la nivelul UE în perioada ianuarie-martie a acestui an faţă de intervalul corespunzător din 2008 şi un declin de 2,5% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.

Cele mai severe corecţii ale PIB faţă de primul trimestru din 2008 au fost înregistrate în ţările baltice. Economia Letoniei s-a contractat cu 18,6%, cea a Estoniei cu 15,6%, iar PIB-ul Lituaniei a coborât cu 10,9%.

Dintre statele membre prezente în raport, singurul care a anunţat creşterea PIB faţă de perioada ianuarie-martie a anului trecut este Cipru, cu un avans de 1,6% al economiei.

Raportul Eurostat nu cuprinde datele privind creşterea economică din primul trimestru faţă de perioada similară din 2008 pentru nouă ţări, respectiv Danemarca, Irlanda, Grecia, Luxembourg, Malta, Polonia, Slovenia, Finlanda şi Suedia.

Comparativ cu ultimul trimestru din 2008, cele mai severe contraperformanţe au fost înregistrate în Letonia şi Slovacia (-11,2% fiecare), Lituania (-9,5%) şi Estonia (-6,5%).

Cipru a consemnat cel mai bun rezultat din UE şi în cazul evoluţiei PIB faţă de ultimul trimestru din 2008, raportând stagnare (creştere economică zero).

Datele privind performanţele economiei în primul trimestru al acestui an faţă de ultimele trei luni ale anului trecut nu au fost disponibile, potrivit Eurostat, în 11 state membre, şi anume Bulgaria, Cehia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia, Finlanda şi Suedia.

Germania, cea mai mare economie din Europa, a înregistrat o corecţie a PIB de 3,8% în perioada ianuarie-martie faţă de trimestrul anterior, respectiv 6,9% comparativ cu perioada similară din 2008, ambele cifre reprezentând recorduri negative pentru cei aproape 20 de ani care au trecut de la reunificarea din 1990.

Franţa a raportat o evoluţie trimestrială de -1,2% şi un declin anualizat de 3,2%, economia Italiei s-a contractat cu 2,4% faţă de T4 2008, 5,9% comparativ cu primul trimestru al anului anterior, Spania a înregistrat scăderi ale PIB de 1,8%, respectiv 2,9%, iar Marea Britanie a afişat restrângerea economiei cu 1,9%, respectiv 4,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici