România, locul şase în Europa, în funcţie de numărul proiectelor de investiţii străine în 2007

România a atras anul trecut 150 de proiecte de investiţii străine directe, care au creat aproape 12.500 de locuri de muncă noi, piaţa locală plasându-se astfel pe poziţia a şasea în Europa în funcţie de aceste criterii într-un top realizat de compania de consultanţă şi audit Ernst & Young.

16 afișări
Imaginea articolului România, locul şase în Europa, în funcţie de numărul proiectelor de investiţii străine în 2007

România, locul şase în Europa, în funcţie de numărul proiectelor de investiţii străine în 2007 (Imagine: Mediafax Foto)

România este cea de-a treia ţară din Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia, în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă create în urma realizării proiectelor de investiţii. În Polonia au fost înfiinţate aproape 18.400 de locuri de muncă, nivel care o plasează pe poziţia a doua în Europa, în timp ce în Cehia, aflată pe locul al treilea, au fost realizate peste 15.000 de noi posturi în 2007.

În topul european, pe prima poziţie se află Marea Britanie, cu 24.186 de locuri de muncă, în timp ce Rusia a atras peste 14.900 de posturi, iar Franţa 14.500 de locuri de muncă.

România a atras 7,1% din totalul locurilor de muncă create în 2007 în 20 de ţări din Europa, nivelul de anul trecut fiind însă mai redus cu 12% faţă de 2006. În total, în principalele 20 de beneficiare de noi locuri de muncă au fost înfiinţate peste 176.500 de posturi, în scădere cu 18% comparativ cu anul precedent.

Cele mai puţine locuri de muncă noi au fost disponibile în Elveţia - 2.200 şi Ucraina - 2.300.

"Cea mai mare parte a locurilor de muncă în Europa Centrală şi de Est au fost create în industrie, respectiv 87% din total. În timp ce investiţiile în sectorul industrial au scăzut în Europa de Vest cu 51%, în Europa Centrală şi de Est acestea s-au menţinut la un nivel bun, cu o scădere de doar 2,5% a locurilor de muncă create", se arată în raportul "Atractivitatea investiţională în Europa în 2008", realizat de Ernst&Young .

Investiţiile din sectoarele auto, electronic şi electric au furnizat 50,2% din totalul locurilor de muncă din Europa Centrală şi de Est.

În România, 91% dintre locurile de muncă nou create au fost în sectorul industrial, dintre acestea majoritatea, respectiv 60%, în industria auto.

"În ultimii ani, sectorul fabricării automobilelor din România a devenit un magnet pentru investitorii străini care doresc să realizeze proiecte la scară largă", susţin autorii studiului.

În ceea ce priveşte numărul proiectelor de investiţii atrase anul trecut, România se află pe prima poziţie în Europa Centrală şi de Est şi pe locul şase în Europa.

România se află, de asemenea, în topul preferinţelor investitorilor străini pentru extinderea activităţii, poziţionându-se pe locul trei în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Rusia şi pe cinci în Europa. Astfel, 10% din principalele companii străine intenţionează să realizeze investiţii în România.

Valoarea investiţiilor străine directe din România au totalizat anul trecut 7,2 miliarde de euro, în scădere faţă de nivelul din 2006, de 9,1 miliarde de euro, sumă care a inclus şi privatizarea BCR, cea mai mare bancă din sistem. Pentru acest an, autorităţile au estimat un nivel de 7 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici