România s-a încadrat în ţinta de deficit bugetar pe primul semestru

România s-a încadrat în ţinta de deficit bugetar pentru primul semestru, convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat marţi secretarul de stat în ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi.

23 afișări
Imaginea articolului România s-a încadrat în ţinta de deficit bugetar pe primul semestru

România s-a încadrat în ţinta de deficit bugetar pe primul semestru (Imagine: Mediafax Foto)

"Putem spune că ne-am încadrat în ţinta de deficit pe primul semestru, iar ţintele nominale pentru fiecare trimestru nu s-au modificat", a arătat Drăgoi.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, prin tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, şi să majoreze veniturile prin majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8% din PIB.

În primele cinci luni, veniturile bugetului general consolidat s-au redus cu 1,6%, la 64,2 miliarde lei, în condiţiile unor încasări în scădere cu 7,8% la TVA, 6,4% la impozitul pe venit, 2,7% la impozitul pe profit şi 4,4% la CAS-uri. Astfel, deficitul a urcat la 16,7 miliarde lei, adică 3,1% din PIB.

FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România şi va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de 913 milioane de euro. România a încheiat în primăvara anului trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici