România va avea creştere economică peste media UE pe termen lung

România va înregistra pe termen lung o creştere economică peste media Uniunii Europene, datorită procesului de convergenţă, însă economia nu va mai fi susţinută de creditare, ca în trecut, a declarat miercuri directorul executiv al Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen.

11 afișări
Imaginea articolului România va avea creştere economică peste media UE pe termen lung

România va avea creştere economică peste media UE pe termen lung (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Perspectiva pe termen lung este încă acolo. Aceasta nu s-a schimbat şi invesitorii văd acest lucru", a spus Groningen, prezent la Forumul Financiar 2010 organizat de Forum Invest.

El a arătat că activitatea de creditare a scăzut foarte mult, una din cauze fiind şi reducerea semnificativă a cererii, dar şi a încrederii.

"Soluţia nu este să spui băncilor să împrumute bani. Trebuie schimbate mai multe lucruri pe toate nivelurile economiei, lucruri care să stimuleze cu adevărat economia", a precizat Groningen.

Reprezentantul Raiffeisen a explicat că încrederea consumatorului este mult mai scăzută în România decât în alte ţări, acesta fiind unul din motivele pentru care oamenii ezită în a cheltui bani.

"Vom vedea rate de creştere peste media UE, pentru că România va beneficia de procesul de convergenţă, dar creşterea nu va mai veni din creditare", a mai spus Groningen.

Autorităţile române şi experţii FMI estimează pentru acest an o creştere economică zero, după ce anterior prognoza a fost redusă de la 1,3% la 0,8%.

În 2009, economia a scăzut cu 7,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici