Rompetrol: Raportul ANAF cuprinde o serie de neclarităţi care nu reflectă situaţia actuală

Raportul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care relevă o majorare nejustificată a preţului carburanţilor în 2010 de către companiile petroliere, conţine "o serie de neclarităţi" care nu reflectă situaţia actuală, precum influenţa cursului valutar, consideră reprezentanţii Rompetrol.

41 afișări
Imaginea articolului Rompetrol: Raportul ANAF cuprinde o serie de neclarităţi care nu reflectă situaţia actuală

Rompetrol: Raportul ANAF cuprinde o serie de neclarităţi care nu reflectă situaţia actuală (Imagine: Mediafax Foto)

"Rompetrol a pus la dispoziţia ANAF şi a Consiliului Concurenţei toate informaţiile solicitate, oferind şi lămuriri privind modul de formare al preţului şi evoluţia componentelor care intră în alcătuirea acestuia. Modul de interpretare al datelor rămâne la latitudinea instituţiilor statului, dar din primele concluzii apărute în presă observăm că există o serie de neclarităţi care nu reflectă situaţia actuală. De exemplu, influenţa cursului valutar, în special leu/dolar, în modul de formare al preţului final este semnificativă, ţinând cont ca materia primă este importată şi plătită în dolari. La acestea se adăugau şi influenţele macroeconomice", a comunicat Rompetrol la solicitarea MEDIAFAX.

Rompetrol arată că preţul carburanţilor este compus din TVA, accize, costuri financiare, logistice, cu materii prime şi de operare a reţelei de distribuţie şi adaosul comercial.

"Avem încredere în instituţiile competente în vederea soluţionării acestor nelămuriri şi în vederea găsirii unei rezoluţii corecte în ceea ce priveşte piaţa distribuitorilor de carburanţi din România. (...) Trebuie să ţinem cont că fiecare companie petrolieră are propriul mod de calcul al preţului carburanţilor la pompă, în funcţie de costurile de procesare ale ţiţeiului, distribuţie şi operare", se arată în răspunsul Rompetrol.

ANAF a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Raportul, prezentat în premieră de MEDIAFAX, se află pe masa premierului Emil Boc.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, Lukoil şi MOL.

Boc a declarat miercuri în Guvern că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată prin povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că inspectorii instituţiei se vor întâlni cu cei ai ANAF, pentru a compara datele. Autoritatea pentru Concurenţă are în derulare două anchete privind piaţa de carburnaţi.

Grupul Rompetrol este controlat de compania KazMunaiGaz, deţinută de statul kazah.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici