Rompetrol: Vom contesta în instanţă amenda Consiliului Concurenţei

Rompetrol, una din cele şase companii petroliere sancţionate de Consiliul Concurenţei în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor, va contesta în instanţă decizia autorităţii, pe care o consideră nelegală şi neîntemeiată.

305 afișări
Imaginea articolului Rompetrol: Vom contesta în instanţă amenda Consiliului Concurenţei

Rompetrol: Vom contesta în instanţă amenda Consiliului Concurenţei (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

"Rompetrol Downstream, membră a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Considerăm că, în ceea ce priveşte Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigaţie au fost total nejustificate şi nedovedite, iar decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare este, în egală măsură, nelegală şi neîntemeiată", se arată într-un comunicat transmis de grupul Rompetrol.

Consiliului Concurenţei a prezentat marţi concluziile investigaţiei începute în 2005 pe piaţa carburnaţilor, în urma căreia companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România au fost sancţionate cu amenzi care cumulează circa 880 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.

Preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că instuituţia pe care o conduce a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.

Deşi nu a participat la discuţiile dintre companii, Rompetrol a fost sancţiontă "pentru că ştia ce fac ceilalţi şi a acţionat în consecinţă".

"Activităţile comerciale desfăşurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate întotdeauna în strictă conformitate cu dispoziţiile legale. Rompetrol nu a fost informată cu privire la existenţa unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzină Premium E4 şi nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun. Comportamentul pe piaţă al Rompetrol a fost întotdeauna unul independent şi a vizat exclusiv respectarea prevederilor legale care impuneau comercializarea acestui sortiment până la 1 ianuarie 2009 şi trecerea ulterioară la producţia de carburanţi care respectă normele Euro 5", se menţionează în comunicatul Rompetrol.

Potrivit sursei citate, grupul Rompetrol a decis sistarea producţiei sortimentului de benzină Premium E4 în luna noiembrie 2008, cu menţiunea că vânzarea a continuat până la epuizarea efectivă a stocurilor.

"Considerăm că argumentele prezentate de companie, atât pe parcursul verificărilor, cât şi prin obiecţiunile transmise Consiliului şi în cadrul audierilor desfăşurate în luna decembrie 2011, au demonstrat că acuzaţiile Consiliului sunt cert nefundamentate şi lipsite de suport. Rompetrol Downstream este decisă să conteste în instanţă decizia Consiliului Concurenţei", se mai spune în comunicat.

Dacă vor contesta în instanţă decizia Consiului Concurenţei, companiile sancţionate trebuie să depună o cauţiune reprezentând 10% din valoarea amenzii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici