Rusia ameninţă direct că ar putea tăia gazul. Vicepremier: Rusia are dreptul de a lua măsuri care să "reflecte" sancţiunile impuse economiei ruse

Rusia a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale către Europa prin intermediul gazoductului Nord Stream 1, ca parte a răspunsului său la sancţiunile impuse din cauza invaziei din Ucraina, o măsură care ar putea accentua turbulenţele de pe pieţele de energie şi ar putea duce la o nouă creşterea preţurilor de consum.

Urmărește
11425 afișări
Imaginea articolului Rusia ameninţă direct că ar putea tăia gazul. Vicepremier: Rusia are dreptul de a lua măsuri care să "reflecte" sancţiunile impuse economiei ruse

Rusia ameninţă direct, pentru prima dată, că ar putea tăia gazul. Vicepremier: Rusia are dreptul de a lua măsuri care să "reflecte" sancţiunile impuse economiei ruse

Rusia are dreptul de a lua măsuri care să "reflecte" sancţiunile impuse economiei ruse, a declarat vicepremierul Alexander Novak - care este, de asemenea, responsabil cu afacerile energetice - într-un discurs televizat luni târziu. El a precizat că nu a fost luată încă nicio decizie de închidere a Nord Stream 1, iar conducta funcţionează în prezent "la capacitate maximă", relatează Bloomberg.

Comentariile vin după o zi de oscilaţii nebuneşti pe pieţele europene de gaze, preţurile crescând la un moment dat cu aproape 80%, pe fondul temerilor legate de întreruperea livrărilor din Rusia.

Dependenţa Europei de energia rusă a fost un factor cheie în eforturile liderilor continentului de a se pune de acord asupra modului de a răspunde la invazia din Ucraina. Luna trecută, Berlinul a renunţat la proiectul gazoductului Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, iar oficialii Uniunii Europene spun că lucrează la un plan care ar putea reduce nevoile de importuri ale blocului din Rusia cu aproape 80% în acest an.

Însă mulţi politicieni din UE rămân circumspecţi cu privire la acţiuni imediate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Germania a respins propunerile de interzicere a importurilor de petrol. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că petrolul şi gazele ruseşti au o "importanţă esenţială" pentru economia europeană. Aproximativ 40% din importurile de gaze ale UE şi un sfert din petrolul său provin din Rusia.

Novak a declarat că Rusia are alte opţiuni pentru a-şi vinde petrolul în cazul în care SUA şi UE vor interzice importurile ruseşti şi a avertizat că o astfel de măsură ar putea avea "consecinţe catastrofale pentru piaţa mondială", cu preţuri care ar putea urca la 300 de dolari pe baril sau mai mult. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici