Rusia ar fi transferat de la Fed o mare parte din deţinerile de titluri ale Trezoreriei SUA

Deţinerile guvernelor străine de titluri ale Trezoreriei SUA la Rezerva Federală (Fed) au scăzut săptămâna trecută cu peste 100 de miliarde de dolari, un declin săptămânal record, iar analiştii consideră că Rusia a decis să îşi transfere o mare parte din activele de la banca centrală americană.

721 afișări
Imaginea articolului Rusia ar fi transferat de la Fed o mare parte din deţinerile de titluri ale Trezoreriei SUA

Rusia ar fi transferat de la Fed o mare parte din deţinerile de titluri ale Trezoreriei SUA (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Rusia şi Statele Unite dispun de instrumente care pot fi folosite în disputa diplomatică referitoare la Ucraina, dar datoriile americane deţinute de Rusia nu vor fi unul dintre acestea, potrivit CNN Money.

Valoarea titlurilor de Trezorerie americane aflate în proprietatea Rusiei este mică şi în scădere, astfel că, la o vânzare a acestora, impactul nu ar fi semnificativ.

Potrivit datelor publicate marţi de Departamentul Trezoreriei, Rusia deţinea la sfârşitul lunii ianuarie titluri de 132 de miliarde de dolari, în scădere cu 5% faţă de luna anterioară.

Suma este puţin peste 10% din deţinerile Chinei şi Japoniei, de peste 1.000 de miliarde de dolari fiecare.

Chiar şi Luxemburg-ul are în proprietate titluri americane uşor mai ridicate ca Rusia, de 135 de miliarde de dolari.

Mai mult, chiar dacă SUA vor impune noi sancţiuni Rusiei, ar putea fi dificil să îngheţe deţinerile de titluri ale Trezoreriei.

Un raport publicat săptămâna trecută de Fed a arătat că deţinerile cumulate ale guvernelor străine de titluri ale Trezoreriei, păstrate la banca centrală americană, au scăzut cu peste 100 de miliarde de dolari, marcând cel mai mare declin săptămânal înregistrat vreodată.

Fed nu publică informaţii detaliate privind proprietarii titlurilor, dar amploarea declinului şi datele anterioare privind deţinerile Rusiei au determinat traderii şi analiştii să presupună că Rusia a decis să transfere activele în loc să le vândă.

"Este o speculaţie, dar se pare că ruşii au decis să transfere o parte din titlurile de Trezorerie. Dacă ar fi vândut, piaţa ar fi observat", a declarat Lou Crandall, analist la Wrightson ICAP.

Crandall a spus că şi dacă Rusia ar fi decis să lichideze deţinerile, în loc să le transfere, ar fi fost insuficient să agite piaţa titlurilor de Trezorerie, care include deţineri externe de 5.800 miliarde de dolari şi deţineri ale Fed de 2.300 de miliarde de dolari.

În opinia analistului, ar fi fost un impact iniţial, până când investitorii ar fi înţeles ce se întâmplă, dar, având cîn vedere portofoliul limitat al Rusiei, chiar şi vânzările masive ar fi avut un efect temporar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici