Rusia şi Ucraina convin asupra reluării livrărilor de gaze

Compania rusă Gazprom şi cea ucraineană Naftogaz au convenit miercuri să restabilească livrările de gaze naturale către Ucraina, la două zile după ce societatea rusă a redus volumul de gaze furnizat Kievului, a anunţat Naftogaz.

17 afișări
Imaginea articolului Rusia şi Ucraina convin asupra reluării livrărilor de gaze

Rusia şi Ucraina convin asupra reluării livrărilor de gaze

Compania ucraineană de stat a anunţat, de asemenea, că tranzitul de gaze naturale din Rusia spre Europa se derulează la capacitate maximă.

Gazprom a confirmat la Moscova încheiera acordului în baza căruia livrările normale de gaze vor fi reluate.

"Tranzitul gazelor ruse pe teritoriul rus se desfãşoară la maxim", a declarat un oficial din cadrul companiei Naftogaz. "Toate restricţiile impuse consumatorilor ucraineni au fost ridicate", a adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a confirmat încheierea acordului după o convorbire telefonică între preşedintele Gazprom Aleksei Miller şi cel al companiei ucrainene Naftogaz.

UE şi Statele Unite au făcut apel la cele două părţi să identifice o soluţie paşnică la această dispută.

Gazprom a redus marţi cu 50 de procente livrările de gaze către Ucraina, ameninţând cu majorarea sancţiunilor în cazul în care Ucraina nu achită datoriile în valoare de 600 de milioane de dolari şi nu semnează un nou contract pe 2008.

Preşedintele ucrainean i-a cerut premierului Iulia Timoşenko să reia urgent negocierile cu Moscova, criticând modul în care s-au derulat tratativele până în prezent.

"Există o lipsă de coordonare în Ucraina între premier şi noul preşedinte", a declarat Konstantin Batunin, analist economic la Alfa Bank din Moscova.

Timoşenko a subliniat însă că Ucraina îşi va respecta angajamentele. "Ucraina este un partener de încredere. Nu ne vom abate deloc de la obligaţiile noastre privind exportul gazelor naturale spre statele europene", a declarat ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici