Rusia vrea participaţie de cel puţin 50% la centrala nucleară Belene

Rusia vrea o participaţie de cel puţin 50% la centrala nucleară bulgară Belene, în schimbul acordării unui împrumut de 1,9 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului, transmite agenţia Novinite.

17 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea participaţie de cel puţin 50% la centrala nucleară Belene

Rusia vrea participaţie de cel puţin 50% la centrala nucleară Belene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mărimea participaţiei la proiectul Belene va compensa pentru Rusia lipsa garanţiilor, pe care Bulgaria refuză să le acorde pentru împrumutul promis, potrivit publicaţiei Pari. Realizarea proiectului a fost suspendată din lipsă de fonduri.

Rusia a indicat luna trecută că va extinde finanţarea pentru Bulgaria, chiar şi fără garanţii din partea statului bulgar, cu scopul de a permite continuarea dezvoltării centralei nucleare, până când autorităţile de la Sofia găsesc un investitor strategic.

Ministrul bulgar al Energiei şi Economiei, Traicho Traikov, a declarat că partea rusă poate primi, în schimbul ajutorului promis, o participaţie de 15-20% din proiect şi o parte din veniturile realizate prin vânzarea de energie.

Traikov a confirmat, totodată, că guvernul a abandonat planul de a reduce participaţia la Belene de la 51% la 20-30%.

Ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, a afirmat în luna februarie că Bulgaria şi Rusia au convenit să înceapă construcţia centralei nuclear-electrice de la Belene în primăvara acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici