S&P a înrăutăţit prognoza privind PIB şi deficitul bugetar

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) a revizuit în sens negativ estimările pentru acest an privind contracţia economiei României, de la 5% la 7,6%, şi deficitul bugetar, de la 6% din PIB la 6,6% din PIB, perspective mai optimiste, însă, decât cele mai recente prognoze ale FMI.

24 afișări
Imaginea articolului S&P a înrăutăţit prognoza privind PIB şi deficitul bugetar

S&P a înrăutăţit prognoza privind PIB şi deficitul bugetar (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Analistul S&P Marko Mrsnik a declarat agenţiei MEDIAFAX că principalul motiv pentru revizuirea prognozelor a fost evoluţia mai slabă decât aşteptările a situaţiei economiei româneşti.

El a precizat că S&P anticipează un deficit bugetar în scădere până la 5% din PIB anul viitor, dar nu se aşteaptă ca acest indicator să revină sub 3% din PIB în 2011.

Totuşi, estimările S&P, prima agenţie de evaluare financiară care a plasat ratingul României în categoria "junk", sunt mai optimiste decât cele ale FMI în ceea ce priveşte contracţia economiei şi deficitul bugetar.

FMI anticipează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în acest an, dar o uşoară creştere în 2010, de 0,5%-1%, pe fondul unei reveniri treptate care va avea loc după următoarele trei trimestre.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au convenit, în luna august, asupra unui deficit de 7,3% din PIB în acest an, faţă de ţinta de 4,6% stabilită la momentul încheierii acordului stand-by, în luna martie. Noua proiecţie prevede şi o reducere a deficitului bugetar la sub 6% din PIB anul viitor.

"Noua ţintă de deficit bugetar stabilită de România cu Fondul Monetar Internaţional, de 7,3% din PIB, este mai realistă, în special având în vedere contracţia bruscă a PIB-ului şi scăderea asociată a veniturilor, precum şi majorarea presiunilor asupra cheltuielilor", a declarat pentru MEDIAFAX Mrsnik.

Pe de altă parte, agenţia de evaluare financiară Moody's, care atribuie în continuare României un rating din categoria "investment grade", are estimări mai pesimiste decât S&P şi FMI în privinţa contracţiei economiei României şi a deficitului bugetar.

"Moody's consideră că este probabil ca deficitul bugetar să se situeze peste noua ţintă fixată de Guvernul României cu FMI. România are obiceiul de a rata ţintele de deficit public şi pare greu de crezut ca anul acesta să fie o excepţie", declara, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX Kenneth Orchard, analist al agenţiei de rating.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici