Salariul mediu a crescut în iulie cu 1,9%, la 1.719 lei net

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în iulie de 1.719 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 32 lei (1,9%), iar cele mai mari valori s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.562 lei), la polul opus situându-se hotelurile şi restaurantele (1.011 lei).

8549 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu a crescut în iulie cu 1,9%, la 1.719 lei net

Salariul mediu a crescut în iulie cu 1,9%, la 1.719 lei net (Imagine: Shutterstock)

În luna iulie 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2378 lei, cu 1,9% mai mare decât în luna iunie 2014, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,0%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 128%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2014.

INS precizeză că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna iulie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna iunie ca urmare a acordării de prime ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri, realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, câştigul salarial mediu net a crescut în luna iulie 2014 ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut , la 900 lei/lună.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,9% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 9,0% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii); între 6,0% şi 8,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia cărbunelui superior şi inferior, captarea, tratarea şi distribuţia apei; între 4,0% şi 6,0% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, industria metalurgică, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, alte activităţi extractive, alte activităţi de servicii, extracţia minereurilor metalifere, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,9% în fabricarea produselor din tutun; între 5,5% şi 7,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea băuturilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor; între 3,0% şi 4,0% în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de spectacole, culturale şi recreative.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă astfel: administraţie publică (2,2%), sănătate şi asistenţă socială (0,4%), ca urmare a aplicării prevederilor legale de la 1 iulie 2014 . În învăţământ s-a înregistrat o scădere a câştigului salarial mediu net (-1,9%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.
Iulie 2014 comparativ cu Iulie 2013

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici