Salariul net mediu a crescut anul trecut, în termeni reali, cu 8,1%, la 1.266 de lei

Salariul net mediu a crescut în ultima lună a anului trecut, faţă de luna noiembrie, în termeni nominali, cu 12,9%, la 1.266 de lei, influenţat de acordarea primelor de sărbători, iar comparativ cu luna decembrie a anului 2006 avansul a fost de 15,2%, respectiv de 8,1% excluzând inflaţia.

1 afișare
Imaginea articolului Salariul net mediu a crescut anul trecut, în termeni reali, cu 8,1%, la 1.266 de lei

Salariul net mediu a crescut anul trecut, în termeni reali, cu 8,1%, la 1.266 de lei

În termeni reali, majorarea câştigului salarial mediu net a fost în decembrie, comparativ cu luna anterioară, de 12,2%. Salariul mediu nominal brut a fost de 1.730 lei, cu 13,7% mai mare faţă de luna precedentă.

"Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.791 lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (651 de lei)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Majorarea câştigurilor în majoritatea activităţilor economice s-a datorat acordării primelor de sărbători, negocierilor de salarii şi realizărilor unor producţii mai mari.

Astfel, salariile au urcat în ultima lună a anului, faţă de noiembrie, cu peste 37% în industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, silvicultură, exploatare forestieră şi intermedieri financiare, cu o cotă cuprinsă între 22% şi 32% în transporturi, turism, minerit, poştă şi telecomunicaţii, energie electrică şi termică, gaze şi apă, asigurări şi salubritate, respectiv cu 15%-21% în captarea, tratarea şi distribuţia apei, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, industria chimică, cercetare-dezvoltare şi informatică, edituri, metalurgie şi administraţie publică.

Cele mai scăderi faţă de luna precedentă, între 4,6% şi 6,5%, au fost înregistrate în sănătate, asistenţă socială şi extracţia hidrocarburilor. Evoluţia câştigurilor a fost determinată, în principal, de acordarea de prime în luna precedentă şi de diminuarea producţiei.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,2%.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o majorare cu 8,1%.

Datele lunare privind câştigul salarial şi efectivul de salariaţi sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă. Începând cu luna ianuarie 2007, eşantionul cuprinde 22.200 de unităţi economico-sociale. Unităţile din sectorul bugetar (administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială) sunt cuprinse exhaustiv în cercetare. Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu 4 salariaţi şi peste, care acoperă 90,8% din numărul total de salariaţi din acest sector.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici