Scădere istorică la bursa din Turcia, după ce Erdogan l-a concediat pe şeful băncii centrale

Piaţa bursieră din Turcia a avut cele mai slabe două zile de la criza financiară din 2008 în această săptămână, cu acţiunile băncilor prăbuşindu-se şi cu tranzacţii oprite, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a şocat investitorii prin demiterea guvernatorului băncii centrale, relatează Reuters.

539 afișări
Imaginea articolului Scădere istorică la bursa din Turcia, după ce Erdogan l-a concediat pe şeful băncii centrale

Sursa foto: profimedia

Scăderea indicelui principal BIST-100 de luni a fost cea mai mare de la jumătatea anului 2013. În cele două sesiuni care au urmat concedierii lui Naci Agbal, în favoarea lui Sahap Kavcioglu, care, la fel ca Erdogan, este un critic al ratelor ridicate, toate tranzacţiile de pe bursa din Istanbul au fost oprite de trei ori.

Deşi indicele a intrat pentru scurt timp în teritoriul pozitiv marţi, pe un fond de volatilitate ridicată după o prăbuşirea iniţială, analiştii spun că investitorii străini îşi abandonează poziţiile.

„Străinii îşi eliberează poziţiile în urma pierderilor, indiferent de preţ, iar reacţia pe piaţă pare dificilă până la finalizarea acestor comenzi”, a spus Enver Erkan de la Tera Yatirim.

Agbal, numit în urmă cu mai puţin de cinci luni drept al patrulea guvernator din ultimii cinci ani, a atras aprecieri după ce a ridicat rata dobânzii de politică monetară la 19%, pentru a reduce inflaţia de două cifre.

Unul dintre consilierii economici ai lui Erdogan, Yigit Bulut, a numit vânzarea de acţiuni un atac speculativ temporar. Vorbind la radioul Haberturk, el a spus că turcii au vândut luni 5,1 miliarde de dolari pentru a profita de cursul de schimb ridicat, în condiţiile în care lira a scăzut la un minim record după plecarea lui Agbal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici