Scăderea creditării ar putea afecta cel mai mult firmele din comerţ şi imobiliare

Firmele din comerţ şi imobiliare ar putea resimţi cel mai acut impactul scăderii accesului la finanţare, deoarece acestea folosesc mult mai intens resursele băncilor comparativ cu valoarea adăugată creată, potrivit raportului anual privind stabilitatea financiară elaborat de BNR.

19 afișări
Imaginea articolului Scăderea creditării ar putea afecta cel mai mult firmele din comerţ şi imobiliare

Scăderea creditării ar putea afecta cel mai mult firmele din comerţ şi imobiliare (Montaj foto)

Pe de altă parte, raportul precizează că dificultatea menţinerii finanţării externe ar afecta cel mai tare companiile din imobiliare şi industria prelucrătoare.

BNR subliniază în raport că accesul la finanţarea bancară s-a îmbunătăţit în 2008, atât pe segmentul companiilor, cât şi pe cel al populaţiei, însă sfârşitul anului 2008 ar putea marca o inversare în tendinţă, pentru că a avut loc o înăsprire accentuată a condiţiilor şi termenilor de acces la creditare.

"Numărul companiilor care au primit credite de la instituţii financiare (autohtone sau străine) a ajuns la 16% din totalul companiilor active din România în martie 2009, faţă de circa 8% în 2005. Numărul încă mic al companiilor care se împrumută, precum şi rolul semnificativ al acestora pentru economie demonstrează că diminuarea finanţării ar putea avea consecinţe negative importante", se mai arată în raport.

Datele băncii centrale arată că IMM-urile au contabilizat peste două treimi din creditul acordat de băncile româneşti, în condiţiile în care contribuie cu doar circa 50% la formarea valorii adăugate brute. Aceste firme au acces bun şi la finanţarea externă, cu o pondere de 45% din datoria externă pe termen mediu şi lung, respectiv 53% din creditul pe termen scurt, la finele anului 2008.

Potrivit BNR, companiile care produc bunuri ce încorporează valoare adăugată mare apelează mai puţin la finanţarea internă, comparativ cu valoarea creată pentru economie, iar necesarul de resurse este suplinit prin apelarea la creditarea externă, în special pe termen scurt.

Banca Naţională evidenţiază că firmele care au valoare adăugată mare deţin 14% din datoria externă pe termen scurt, finanţarea de până la un an reprezentând 20% din totalul împrumuturilor contractate de aceste companii, în timp ce media pe economie este de 8%.

"În condiţiile diminuării importante a accesului la resursele externe, există riscul ca impactul asupra firmelor ce produc bunuri cu valoare adăugată mare să fie consistent. Aceste companii au dovedit până în prezent că-şi onorează bine serviciul datoriei (rata restanţelor la creditele bancare interne a fost de 2,6%, în timp ce media în economie era de 2,7%, decembrie 2008), ceea ce mai reduce din riscul nereînnoirii liniilor de finanţare", se mai arată în raport.

Potrivit BNR, rolul sectorului bancar autohton, care acordă aproximativ 66% din necesarul total de finanţare, ar putea să crească în condiţiile actuale de diminuare a accesului la resursele externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici