Scăderea economică din Europa şi SUA va încetini în următoarele luni

Scăderea economică din Europa şi SUA va încetini considerabil în următoarele luni, iar până la finele acestui an Statele Unite vor reveni la o dezvoltare durabilă, urmate de continentul european în 2010, a declarat un membru al consiliului guvernator al băncii centrale elveţiene, Thomas Jordan.

20 afișări
Imaginea articolului Scăderea economică din Europa şi SUA va încetini în următoarele luni

Scăderea economică din Europa şi SUA va încetini în următoarele luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Declinul economic din SUA, dar şi din Europa, va încetini considerabil în următoarele luni. Până la sfârşitul anului vom vedea o creştere pozitivă durabilă în Statele Unite, urmate de Europa la începutul lui 2010", a declarat Jordan într-un articol apărut în publicaţia economică Handelszeitung.

Oficialul va prelua anul viitor funcţia de vice-guvernator al băncii naţionale elveţiene.

El a avertizat, totuşi, că revenirea economiilor va fi "slabă" şi expusă riscurilor.

Economia SUA s-a contractat cu 1% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii anticipau, însă, o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) mai pronunţată, de 1,5%. În zona euro, regiune care cuprinde cele mai mari economii europene, PIB s-a diminuat în perioada aprilie-iunie cu doar 0,1%.

Revenirea economiei depinde în principal de programele de relansare implementate de guverne, în special în materie de politică monetară şi de măsurile de sprijin conjuncturale, a afirmat Jordan.

"Nu este clar dacă efectul (măsurilor - n.r.) va fi durabil", a precizat el.

Economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional, Olivier Blanchard, a declarat marţi că recuperarea economiei mondiale a început, însă sustenabilitatea acesteia depinde de creşterea exporturilor Statelor Unite şi a importurilor ţărilor din Asia, în special China.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici