Schimbare de strategie: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză selectează, ANAF controlează

Începând cu ianuarie 2019, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va selecta contribuabilii care vor fi propuşi pentru controalele ANAF, în funcţie de domeniul de activitate, cifra de afaceri şi alţi indicatori, arată un acord de cooperare dintre ANAF şi CNSP, încheiat pe 22 ianuarie.

2521 afișări
Imaginea articolului Schimbare de strategie: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză selectează, ANAF controlează

Acord de cooperare: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză selectează, ANAF controlează

Analiza de risc, care are ca scop determinarea sectoarelor şi societăţilor unde există riscuri fiscale potenţiale, va fi realizată de ANAF în funcţie de indicatorii din bazele de date ale organului fiscal şi indicatorii statistici trimişi de CNSP.

CNSP va comunica lunar conducerii ANAF situaţia domeniilor şi a societăţilor comerciale cu grad ridicat de risc de evaziune fiscală.

ANAF va transmite CNSP informaţii cu privire la efectele obţinute în privinţa reducerii evaziunii fiscale, în urma contralelor efectuate. Cele două instituţii îşi propun să aibă iniţiative legislative în domeniu şi vor constitui grupuri de lucru comune.

Documentul semnat de cele două entităţi invocă necesitatea eficientizării activităţii de verificare şi control, prin verificarea doar a contribuabililor cu risc fiscal ridicat, precum şi nevoia elaborării unei metodologii complexe de evaluare unitară a riscurilor.

Acordul precizează că ponderea „economiei neobservate” în PIB a crescut la 22,8% în 2016, de la 20,5% în 2015, continuând să se menţină la pestee 21% în 2017 şi 2018. Aproximativ 160 – 180 de miliarde de lei reprezintă valoarea brută nefiscalizată, ceea ce înseamnă peste 50 de miliarde de lei mai puţin la bugetul consolidat, arată acordul.

Acordul este semnat de noul preşedinte ANAF, Mihaela Triculescu, şi de preşedintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici