Schimbare la vârful ANAF: Pentru prima oară în ultimii 27 de ani, Fiscul are un preşedinte femeie. Cine este Mirela Călugăreanu şi care sunt provocările din noul său mandat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are de ieri, pentru prima dată în cei 27 de ani de la revoluţie, un preşedinte femeie.

4100 afișări
Imaginea articolului Schimbare la vârful ANAF: Pentru prima oară în ultimii 27 de ani, Fiscul are un preşedinte femeie. Cine este Mirela Călugăreanu şi care sunt provocările din noul său mandat

Schimbare la vârful ANAF: Pentru prima oară în ultimii 27 de ani, Fiscul are un preşedinte femeie. Cine este Mirela Călugăreanu şi care sunt provocările din noul său mandat

Mirela Călugăreanu este de ieri noua preşedintă a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), iar mandatul ei este unul extrem de complicat: trebuie să aducă la buget, în cea a mai rămas din an, cel puţin 20 de miliarde de lei peste încasările de anul trecut întrucât bugetul este constuit pe un plus de venituri de 31 de miliarde de lei, iar la cinci luni veniturile în plus erau de doar 7 miliarde de lei, potrivit ZF.

Mirela Călugăreanu a fost, până la numirea în fruntea ANAF, director executiv Colectare în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Fi­nan­ţelor Publice Bucureşti.

Cele şase miliarde de lei „lipsă” din bugetul consolidat i-au fost fatale şefului Fiscului numit în funcţie în ianuarie. Premierul l-a demis ieri pe Bogdan Stan, preşedintele ANAF – considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, şeful PSD - , fără să mai aştepte luna de răgaz pe care i-o promisese cu ceva zile în urmă, înainte de a-şi demonstra eficienţa.

„Premierul a aşteptat două săptămâni mă­suri concrete în do­me­niul disciplinei finan­ciare, reor­gani­zarea ANAF, precum şi un imbold în domeniul vamal. Nu au venit“, au explicat pentru Mediafax surse guvernamen­tale.

În ciuda atmosferei destinse şi a marşului triumfal al economiei spre o nesperată, în urmă cu câţiva ani, ţintă de creştere de peste 5%, bugetul consolidat este foarte tensionat. Veniturile au crescut în primele cinci luni din an cu 7,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, o creştere solidă în aparenţă. Doar în aparenţă, pentru că bugetul este construit pe o creştere de venituri de 14% comparativ cu 2016, ceea ce înseamnă că, faţă de veniturile de anul trecut (223,7 mld. lei), bugetul pe anul acesta ar trebui să colecteze cu 31 de miliarde de lei mai mult. La cinci luni (ianuarie – mai) bugetul a colectat mai mult cu doar 7 miliarde de lei şi, în acest ritm, este clar că ţinta de venituri, oricum foarte generoasă, este ratată, cu consecinţe severe: fie deficitul bugetar sare de 3% din PIB, fie sunt tăiate masiv cheltuielile - cel mai probabil cheltuielile cu investiţile care, la cinci luni, înregistrează deja un minus de 54% faţă de primele cinci luni din 2016.

CITEŞTE ARTICOLUL COMPLET PE ZF

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici