Schwarzenegger declară stare de urgenţă bugetară în California

Guvernatorul statului California, Arnold Schwarzenegger, a declarat stare de urgenţă bugetară, în condiţiile în care deficitul de finanţare va atinge în următoarele luni 6,5 miliarde de dolari, relatează publicaţia The Times.

19 afișări
Imaginea articolului Schwarzenegger declară stare de urgenţă bugetară în California

Schwarzenegger declară stare de urgenţă bugetară în California (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Schwarzenegger a convocat o sesiune specială a Executivului statului, pentru a încerca să reducă drastic cheltuielile.

California, cel mai mare stat din SUA, în funcţie de mărimea populaţiei, are în prezent un necesar urgent de finanţare de 2,8 miliarde de dolari, iar deficitul bugetar ar putea atinge 24 de miliarde de dolari în următorii doi ani.

Schwarzenegger a avertizat că necesarul de fonduri s-ar putea plasa la 6,5 miliarde de dolari până în septembrie, dacă nu vor avea loc reduceri substanţiale de cheltuieli în servicii pornind de la educaţie şi până la combaterea sărăciei.

El a ordonat totodată ca multe birouri de stat să fie închise trei zile de vineri pe lună, pentru a reduce cheltuielile cu salariile funcţionarilor publici. Spitalele de stat, închisorile şi California Highway Patrol nu vor fi afectate de măsură.

Schwarzenegger a adăugat că există riscul ca statul să nu poată să îşi plătească facturile, iar atunci californienii vor fi expuşi unor riscuri serioase, întrucât nu vor putea fi efectuate serviciile esenţiale de asistenţă publică.

O serie de propuneri de reducere a deficitului bugetar ale legislativului statal au fost blocate în luna mai, prin votul populaţiei.

Locuitorii Californiei sunt grav afectaţi de recesiune, în condiţiile în care şomajul a atins 11,5%, iar numărul caselor confiscate pentru neplata ratelor bancare de către proprietari este ridicat. Veniturile fiscale au scăzut odată cu prăbuşirea pieţei imobiliare şi agravarea şomajului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici